Slider

Se împlinesc 22 ani de la vizita celui mai îndrăgit Papă la Bucureşti. Momentul a fost unul istoric nu doar pentru România

0

”Vin pe pământul vostru ca pelerin al păcii, al fraternităţii şi al înţelegerii în sânul naţiunilor, între popoare şi între discipolii lui Cristos. Pe parcursul diferitelor etape ale vizitei mele, voi întâlni diversele comunităţi ecleziale, ca şi poporul român. Mulţumesc din inimă Beatitudinii Sale Teoctist Patriarhul României, pentru cuvintele de un venit. Întâlnirea noastră şi momentele de rugăciune pe care le vom împărtăşi sunt dovezi elocvente de fraternitate evanghelică. Pe linia ultimului Conciliu şi în perspectiva marelui Jubileu, gesturile sunt cele care marchează în mod semnificativ drumul unităţii creştinilor. Doresc ca păstorii şi credincioşii să facă, la rândul lor, gesturi concrete de dialog şi de primire reciprocă, ce vor demonstra că iubirea fraternă în Cristos nu e o vorbă în zadar ci o componentă a vieţii creştine şi a Bisericii”, a spus Papa Ioan Paul al II-lea într-un discurs susţinut la Palatul Cotroceni.

 

 

Polonezul Ioan Paul al II-lea, charismatic, de nezdruncinat în privinţa moralităţii, conservator şi modern totodată, care va fi canonizat pe 27 aprilie de papa Francisc, a contribuit la prăbuşirea comunismului, a călătorit pe toate continentele, era adulat şi era supranumit „atletul lui Dumnezeu”.

Acest papă, care a domnit aproape 27 de ani, a ocupat un loc important pe scena internaţională: exprimându-şi în toate colţurile lumii poziţia despre drepturile omului, prin contactele sale cu tinerii, Karol Wojtyla, care era fotografiat la schi sau în piscină, a întruchipat o imagine de forţă, de modernitate, de vigoare. Prin el, Biserica catolică a ţinut prima pagină a presei internaţionale, iar catolicii s-au simţit mai siguri pe ei înşişi.

Viaţa lui seamănă cu un roman. Născut pe 18 mai 1920, la Wadowice, în sudul Poloniei, rămas orfan de mamă la vârsta de 9 ani şi crescut de un tată care era ofiţer de carieră, Karol Wojtyla a fost marcat de copilăria sa privată de prezenţa maternă şi şi-a dedicat întreaga viaţă Fecioarei Maria, modelul mamei şi al soţiei. Crucea va ocupa şi ea un loc central în spiritul său.

La finalul lunii mai 2019, după 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea, actualul Papă Francisc a făcut, la rândul lui, o vizită istorică în România.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 7 mai:

1824 – Ludwig van Beethoven dirijează premiera Simfoniei a IX-a la Viena.

1833 – S-a născut compozitorul german Johannes Brahms (d. 3 aprilie 1897).

1899 – Germania a aderat la protocolul secret, din 30 septembrie 1896, de prelungire a Tratatului de alianţă dintre România şi Austro-Ungaria.

1909 – S-a născut Edwin Land, inventatorul tehnicii fotografice “Polaroid” (d. 1 martie 1991).

1918 – A fost încheiat Tratatul de pace de la Bucureşti, dintre România, pe de o parte, şi Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Turcia, pe de altă parte, prin care România era nevoită să cedeze Dobrogea, să accepte rectificări de frontieră în Carpaţi şi să încheie condiţii economice dezavantajoase.

1937 – A murit poetul George Topârceanu („Balade vesele şi triste”; „Migdale amare”; „Scrisori fără adresă”) (n. 20 martie 1886).

1938 – A murit Octavian Goga, poet, dramaturg, om politic român („Ruga mamei”; „Revedere”; „Plugarii” etc.) (n. 1 aprilie 1881).

1946 – La Bucureşti a început procesul mareşalului Ion Antonescu şi al pricipalilor săi colaboratori.

1952 – S–a născut boxerul Simion Cuţov, cel care împreună cu Petre Ochialbi, Petre Henţa a făcut parte din “careul magic” românesc (d. 1993).

1955 – URSS semnează tratatul de pace cu Franţa şi Marea Britanie.

1995 – Jacques Chirac a câştigat alegerile prezidenţiale din Franţa.

1998 – Mercedes-Benz achiziţionează Chrysler pentru suma de 40 miliarde de dolari şi formează DaimlerChrysler, cea mai mare fuziune industrială din istorie.

2000 – Vladimir Putin a fost învestit în funcţia de preşedinte al Rusiei.

2007 – A încetat din viaţă pugilistul american Diego „Chico” Corrales, fost campion mondial la categoriile uşoară şi superuşoară (n. 1977).

2007 – A încetat din viaţă scriitorul, jurnalistul, editorialistul şi omul politic Octavian Paler („Umbra cuvintelor”; „Un om norocos”; „Convorbiri cu Octavian Paler”) (n. 2 iulie 1926).

Articolul Se împlinesc 22 ani de la vizita celui mai îndrăgit Papă la Bucureşti. Momentul a fost unul istoric nu doar pentru România apare prima dată în Descopera.

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo