Slider

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu: Am făcut o înțelegere cu cei din Sintești, Vidra și Glina să nu mai aprindă focuri care să polueze Bucureștiul

0

O parte din poluarea aerului din Capitală ar fi dispărut după ce comunitățile din localitățile Sintești, Vidra și Glina au decis să nu mai ardă deșeuri, după ce ar fi ajuns la o înțelegere cu șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. O susține chiar acesta, într-un interviu acordat jurnalistului Dragoș Pătraru joi la Prima TV. În aceeași emisiune, Berceanu îndeamnă oamenii, în caz de poluare, să sune la 112 ca să vină Poliția națională, nu doar inspectorii de mediu. Mai mult, Berceanu spune că își dorește și un număr special de urgență pentru Garda de Mediu, 113.

„Apropo de incendierile astea, și zice că „nebunul ăla de la gardă”. Toată lumea zicea că sunt nebunul ăla care dă vina pe câteva incendieri vizavi de poluarea Bucureștiului. Nu. Prin analiză simplă, dacă documentăm cazurile de acum 2 ani, 3 ani, anul trecut cu faptul că nu au mai fost arderi în zona Sintești, Vidra și Glina în sudul Bucureștiului, atunci aveam depașiri de 10-12 ori, acum avem depășiri de 2 ori, când mai avem depășiri, sau maxim de 3 ori.  Asta este ponderea incendierilor respective”, afirmă Berceanu în interviul de la „Starea nației” de la Prima TV.

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu: Am făcut o înțelegere cu cei din Sintești, Vidra și Glina să nu mai aprindă focuri care să polueze Bucureștiul

Șeful Gărzii de Mediu a detaliat apoi cum ar fi ajuns la o înțelegere cu liderii comunităților din cele trei localități să nu mai dea foc la cauciucuri.

„Am stat pe capul lor, neîntrerupt, zi de zi, și în weekend și dimineață și la prânz și seara,  cu jandarmii – și le mulțumesc foarte mult – până au venit ei și m-au tras de mânecă acum două săptămâni și au zis: „Gata, nu vă mai vrem, nu vă mai iubim, plecați de aici, ce dați la schimb? Nu mai incendiem” .Bun, hai să facem. Le-am mai confiscat  câte o mașină de cupru. „Gata, la pace, avem noi comunitatea noastră grijă  să nu se mai întâmple astfel de lucruri”. Se întâmplă accidental și atunci imediat merg ei, avem un deal, nu mai arde nimic, nu mai afumăm Bucureștiul. Pentru că de fapt ignoranța ne aparține. 30 de ani am ignorat comunitațile respective ultra-ărace”, a declarat Berceanu.

În preajma Sărbătorilor de Paște, aplicațiile care înregistrează poluarea din București au fost „pe verde” arătând un aer foarte curat, <a href=”https://www.gandul.ro/actualitate/rar-vezi-asa-aer-in-bucuresti-aplicatiile-de-mediu-arata-ca-in-capitala-se-respira-ca-la-sinaia-foto-19625296″>relata Gândul.</a>

„Oamenii să sune la 112, dacă văd o ardere ilegală”

Șeful Gărzii de Mediu îi îndeamnă pe cetățeni, în cazul în care sesisează o poluare, să sune la 112, astfel încât la fața locului să vină nu doar reprezentanții instituției, ci și cei ai Poliției sau Jandarmeriei. Mai mult, Berceanu și-ar dori un număr telefonic unic pentru probleme de mediu, 113, în care să fie integrate și forțele de ordine.. 

„Dacă vezi o ardere ilegală, o poluare la care trebuie intervenit imediat, e bine să sunăm la 112. De ce? Pentru că nu vine doar Garda de Mediu, mai vin jandarmii, Poliția, pompierii în funcție de natura incidentului, mai vin și alte instituții ale statului! Dacă m-ai întreba pe mine, ar trebui să avem cumva un 113. Să ai o permanență, niște oameni să răspundă 24 din 24, pot să încadreze fapta respectivă, să își dea seama dacă e o pluare accidentală, dacă e una masivă, una majoră sau una minoră. Dacă trebuie să meargă poliția acolo sau nu”, a mai spus Berceanu în emisiunea lui Dragoș Pătraru.

foto: Inquam Photos / George Călin

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo