Cota de piață a mașinilor electrificate, categorie care include atât mașinile electrice, cât și pe cele pe hidrogen și vehiculele hibride, a crescut de la 8% în 2019 la 12% în 2020, datorită sprijinului continuu pe care îl oferă guvernele lumii, potrivit unei estimări realizate de Boston Consulting Group. Dar pentru mediu, trecerea nu este îndeajuns de rapidă.
Boston Consulting este una dintre cele mai mari companii de consultanță de management din lume, alături de McKinsey și Bain. Compania a prezentat pe site-ul său o prognoză privind viitorul industriei auto.
Trecerea de la mașinile cu motoare pe combustie la mașini electrificate va fi mult mai rapidă decât se estima anterior, iar în anul 2026, acestea vor fi cel puțin jumătate din vehiculele ușoare vândute la nivel global, cu patru ani mai devreme decât în anticiparea anterioară, arată sursa citată.
Oamenii își schimbă lent mașinile
Problema este că acest lucru nu este de ajuns, spune Boston Consulting. Iar acest lucru se întâmplă din cauză că „parcul global” - adică totalitatea mașinilor aflate în uz - este schimbat foarte lent. Mai exact, oamenii țin de mașina pe care o au cât mai mult.
Acest lucru înseamnă că statele importante, inclusiv Uniunea Europeană (UE), vor rata țintele de reducere a emisiilor din sectorul auto, apreciază compania de consultanță.
Pentru ca UE să le atingă trebuie ca emisiile vehiculelor ușoare să scadă cu 90% până în 2043, cu șapte ani mai devreme decât ținta actuală. Numai în acest mod vehiculele nepoluante vor compensa emisiile parcului auto aflat în uz, mai arată sursa citată.
Dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie accelerată transformarea, punctează Boston Consulting.
An bun pentru mașinile eco
Mașinile prietenoase cu mediul au avut un an foarte bun în 2020. Vânzările de mașini hibride plug-in (PHEV) și cele electrice pe baterii (BEV) au fost foarte puternice.
Cota lor de piață a crescut la 2,2% în SUA, 5% în China și a ajuns la un procent de 9,3% în UE, unde vânzările de mașini plug-in au crescut cu 230% în ultimul trimestru din 2020 comparativ cu aceeași perioadă din 2019.
Pe lângă stimulentele robuste, creșterea vine și din scăderea costului cu bateriile litiu-ion.
Bateriile, elementul-cheie
Bateriile sunt cele mai scumpe componente pentru mașinile electrice, reprezentând între 20 și 30% din costul total al mașinii. Prețul pentru o baterie cu nichel a scăzut la 150 de dolari pe kWh în 2020, cu 20 de dolari sub estimările din 2019.
În privința reglementărilor, UE a impus o țintă de zero emisii nete în 2050 ca parte a Green Deal, Pactul Ecologic European.
În Statele Unite, președintele Joe Biden a indicat o concentrare pe reducerea emisiilor și a readus SUA în cadrul Acordului de la Paris. Acesta își propune limitarea creșterii încălzirii globale la doar 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale.
Statul California intenționează să interzică mașinile pe benzină și motorină din 2035.
Constructorii clasici intră în horă
De asemenea, constructori precum General Motors, Volvo, Jaguar și mulți alții au anunțat modele electrice noi. Investițiile mai mari în lanțurile de furnizori, infrastructura de încărcare și rețelele electrice fac ca aceste ținte să devină realiste.
Boston Consulting se așteaptă ca 47% dintre vehiculele ușoare vândute la nivel mondial să fie electrice sau hibride. Tranziția către mașini electrice va fi mult mai accelerată în Europa și în China, iar electrificarea va fi mai lentă în țări mari precum Brazilia și India.
Tesla este în acest moment cel mai mare producător de mașini electrice din lume și cel mai valoros constructor auto după valoarea bursieră.
Cele trei faze ale electrificării domeniului auto
Potrivit sursei citate, vor exista mai multe faze ale tranziției:
Adoptarea timpurie și electrificarea pe baza stimulentelor. În următorii ani se va ajunge la 25 de milioane de mașini electrificate vândute pe an, iar până în 2023 vor fi pe piață peste 300 de modele. Modelele hibride vor fi 25% din vânzări până în 2023, iar cele pe baterii 7%. Pe măsură ce costul bateriilor scade, atunci mai multe modele pe baterii vor fi produse. Costurile de deținere vor fi egale cu cele ale mașinilor pe combustie în 5 ani.Electrificarea pe baza costurilor. Până în 2030, oamenii vor începe să treacă la mașini electrificate în masă. La acel moment vor deveni evidente avantajele. Boston Consulting estimează scăderea costurilor cu bateriile până la 75 de dolari pe kWh, iar cota mașinilor electrice va urca la 28% din total. În Europa și China, cota acestora va ajunge la 43% și 40% din total. Cota mașinilor hibride va începe să scadă, după ce stimulentele vor dispărea, iar mașinile clasice, cu motoare pe combustie, vor mai aconta sub 20% până în 2030.Electrificarea pe baza ofertei. Anumiți producători vor ieși din producția de masă a mașinilor pe combustie. Cota mașinilor electrice este estimată să atingă 45% în 2035. Aceasta va fi de 54% în SUA, 58% în China și 62% în UE. La acel moment se vor ști companiile dominante, iar tot lanțul de furnizare va fi refăcut. Liderii pieței vor fi companii care produc exclusiv mașini electrice, plus grupuri auto actuale. Vor câștiga grupurile care vor manageria cel mai bine ofertele lor în diverse regiuni ale lumi și care vor reuși să crească producția, distribuția și serviciile.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.