Premierul britanic Boris Johnson a trimis două ambarcațiuni de patrulare ale Marinei Regale pentru a proteja insula Jersey de o posibilă blocadă organizată de navele de pescuit franceze, într-o escaladare a unei dispute privind accesul post-Brexit la apele din jurul insulei, informează The Guardian.
Decizia premierului vine după ce a fost avertizat cu privire la mișcările iminente ale bărcilor de pescuit franceze pentru a întrerupe accesul spre portul principal al insulei.
Guvernul din Jersey a fost avertizat de ministrul francez pentru afaceri maritime, Annick Girardin, privind o posibilă oprire a alimentării cu energie electrică a insulei pentru că nu permite accesul flotei sale de pescuit în apele sale.
Ambele nave sunt înarmate cu tunuri concepute pentru a proteja împotriva ambarcațiunilor de atac și sunt dotate cu două mitraliere de pe punte. HMS Tamar este cea mai mare dintre cele două nave și are încă două mini-tunuri. Luna trecută a devenit prima navă de război a Marinei Regale care a fost vopsită în camuflaj orbitor de la cel de-al Doilea Război Mondial, concepută pentru a face mai dificil pentru inamic să-și judece viteza și direcția.
Mobilizarea este un ecou al confruntărilor din anii 1970, când au existat ciocniri violente între navele britanice și pescarii islandezi.
Tensiuni bilaterale
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a subliniat „necesitatea urgentă a unei de-escaladări a tensiunilor și reluarea dialogului între Jersey și Franța cu privire la accesul la pescuit”.
Purtătorul de cuvânt a spus că premierul Boris Johnson a „subliniat sprijinul său neclintit pentru Jersey” în această criză, descriind orice amenințare de blocare a principalului punct de intrare de aprovizionare drept „nejustificată”.
Secretarul pentru externe, Dominic Raab, și ministrul pentru politici comerciale, Greg Hands, au vorbit miercuri cu omologii lor francezi pentru a protesta împotriva a ceea ce oficialii au descris drept provocări.
Sursa tensiunilor
Șeful departamentului pentru pescuit din regiunea Normandia, Dimitri Rogoff, afirmase anterior că 100 de nave de pescuit franceze vor naviga joi în portul Jersey, ca parte a unui protest împotriva noilor reguli, deși a susținut că vor reveni apoi în mod pașnic în port.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a descris amenințările la adresa aprovizionării cu energie a Jersey, care provine 95% din cabluri sub-marine din Franța, drept „inacceptabile și disproporționate”.
Conflictul a fost declanșat de schimbările aduse de Brexit privind drepturile de pescuit ale flotelor din Marea Britanie și UE. Marți, ministrul francez pentru afaceri maritime a spus că este „revoltat” de lipsa accesului acordat bărcilor franceze care au activat de zeci de ani în apele insulei Jersey. Annick Girardin susținuse că Parisul este pregătit să riposteze, avertizând că insula se bazează pe „livrarea energiei electrice prin cabluri subacvatice” din Franța.
O sursă a tensiunilor a fost și cererea din partea Jersey a unor dovezi că navele de pescuit franceze au o prezență de durată în apele sale, o condiție cuprinsă în acordul comercial UE-Marea Britanie, pentru continuarea activității lor.
Jersey a publicat vineri o listă de licențe eliberate pentru 41 de bărci franceze de peste 12 metri care îndepliniseră cerința de a pescui în apele din jurul insulei timp de cel puțin 10 zile pe o perioadă de 12 luni în ultimii trei ani. Dar 17 bărci nu au primit licențe și guvernul francez a susținut că au fost stabilite și condiții neloiale pentru cei cărora li s-a oferit accesul.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.