Un clip video, postat online de directorul organizației pentru drepturile romilor Romanonet, arată intervenția în forță a poliției pentru reținerea unui bărbat de etnie romă din Teplice, Cehia. El avea să moară la scurt timp după arestare, în ambulanța chemată la față locului, iar membrii comunității rome compară cazul său cu cel al lui George Floyd din Statele unite, relatează romea.cz.
Potrivit imaginilor care au devenit virale în mediul online, unul dintre ofițerii care intervin a ținut genunchiul pe gâtul bărbatului timp de mai multe minute.
Vă avertizăm că urmează imagini cu un puternic impact emoțional.
Poliția spune că nu intervenția ofițerilor este cauza decesului, ci drogurile pe care bărbatul le-ar fi consumat.
Michal Mižigár, un student de etnie romă care a câștigat Premiul Aspen Central Europe Leadership Award în 2019 de la Aspen Institute Central Europe, a catalogat cazul drept „George Floyd al romilor din Teplice!”
Reamintind de atacul asupra copiilor romi într-o tabără de vară condusă de artistul de etnie romă Ida Kelarová și de moartea unui alt bărbat de etnie romă în custodia poliției într-o pizzerie din Žatec, el a adăugat: „Mă simt cu adevărat neputincios și trist. Nu este primul caz".
Imaginile care circulă pe rețelele de socializare arată trei ofițeri intervenind împotriva unui bărbat de etnie romă care încearcă să scape de sub ei. Un ofițer ține picioarele bărbatului, iar altul îngenunchează pe gât câteva minute.
Un al treilea ofițer ajută la încătușarea bărbatul, care se aude țipând pe filmare. Mai multe persoane care sunt prezente pot fi auziți pe imagini cum comentează intervenția poliției.
„Îl sufocă”, se aude vocea unei femei. „Asta e treaba lor”, spune vocea unui bărbat, apărând intervenția poliției. „Stai jos, nu te ridica”, îl sfătuiește un alt bărbat de etnie romă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al serviciilor de urgență din regiunea Ústecký, Prokop Voleník, intervenția a început după ce a fost raportată o ceartă între doi dependenți de droguri care se aflau sub influența narcoticelor la acea vreme.
„Când patrula poliției a ajuns la fața locului, unul dintre bărbați a fugit, în timp ce celălalt a fost prins de ofițeri și încătușat”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției Veronika Hyšplerová pentru tabloidul Blesk.cz.
Ofițerii au chemat o ambulanță deoarece bărbatul arestat se afla sub influența drogurilor.
„A murit apoi în acea stare", a spus purtătorul de cuvânt al poliției, respingând ideea că intervenția poliției a cauzat moartea bărbatului.
Potrivit fostului ofițer de poliție britanic Petr Torák, un emigrant rom din Republica Cehă, deși este prea devreme pentru a trage concluzii, situația îi amintește și de moartea lui George Floyd.
„Din înregistrările video, se pare că încă o persoană a murit ca urmare a unei intervenții a poliției. Este aceasta versiunea cehă a cazului Floyd? Voi urmări cu atenție investigația și sper că dacă ofițerii vor fi vinovați , sistemul juridic ceh și întreaga societate vor condamna această brutalitate a poliției și vor trage la răspundere ofițerii”, a spus Torák.
Membru al comunității rome, Emil Voráč, directorul organizației Khamoro, a cerut organizarea de proteste împotriva brutalității poliției ca răspuns la acest incident.
„Nimeni, nici măcar din unitățile de poliție, nu are dreptul să intervină cu o forță disproporționată care face ca o persoană să-și piardă viața la scurt timp după aceea, chiar și dacă e o persoană care ar putea fi dependentă de droguri sau să aibă alte afecțiuni negative, patologice. Nu ar trebui ca publicul să fie sigur că unitățile de poliție vor fi au fost profesioniste și au folosit forță proporțională în intervenția lor?", întreabă el, chemând pe toți cei deranjați de o astfel de brutalitate să ia măsuri: „Să ridicăm în cele din urmă capul și să ne unim forțele, cel puțin în aceste situații”.
Decesul lui George Floyd în SUA, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani ucis prin asfixiere de polițiști pe 25 mai 2020, a provocat proteste de amploare în aproape toată țară împotriva rasismului și violenței poliției. Demonstrațiile s-au întins apoi la nivel global, în mișcarea Black Live Matters.
Derek Chauvin, 44 de ani, fostul poliţist din Minneapolis, Minnesota, SUA, acuzat că l-a ucis anul trecut pe George Floyd, a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.