Când vrei să distrugi ceva, înființezi o comisie sau… mai multe! Așa se spune în popor, iar ceea ce s-a întâmplat în comuna Sălcioara, județul Dâmbovița, o dovedește cu vârf și îndesat! CFR a condamnat la izolare șase familii din satul Bănești, desființând trecerea de la km 9+585 m înainte de a o construi pe cea promisă, la km 9+750. Și pentru ca situația să devină din gravă și mai gravă, trecerea de la km 9+750 nici nu mai poate fi construită! Totul a început în 2002 și, de atunci, s-au perindat la fața locului comisii peste comisii.
Una scrie pe hârtie, altceva fac angajații CFR în teritoriu
În februarie 2002, Divizia Trafic din cadrul CFR a propus amenajarea unei treceri la nivel cu calea ferată Titu-Târgoviște, la km 9+750 m, și apoi desființarea celei de la km 9+585 m. Credeți că s-au respectat aceste indicații scrise negru pe alb? Nu! Pur și simplu, în vara anului respectiv, a fost desființată trecerea la nivel cu calea ferată de la km 9+585 m (blocându-se barierele pe poziția închis) și nu s-a construit nimic în schimb!
Evident, oamenii nu aveau cum să fie mulțumiți și au întreprins numeroase demersuri, în speranța că-și vor găsi dreptatea. Ca atare, la fața locului au început să vină comisiile mixte. În 2006, se propune redeschiderea pasajului de la km 9+585 m sau înființarea unuia nou. Ba chiar un inginer din cadrul CFR a avansat ideea ca Primăria să construiască un pasaj subteran sau suprateran pe locația trecerii cu barieră de la km 9+585 m care a fost desființată. Este tot ce au putut obține cele șase familii după ani buni în care au trimis petiții la multele instituții ale statului – niște soluții înșirate pe o coală de hârtie! În realitate, nimeni nu a făcut absolut nimic concret pentru ei.
Zi de zi, traversare periculoasă printre șine. De 19 ani!
În 2009, o altă comisie mixtă care a ajuns la Bănești a concluzionat că trecerea la nivel cu calea ferată propusă în 2002 a fi construită la km 9+750 nu se poate realiza, întrucât s-ar încălca un normativ în vigoare! Cu alte cuvinte, responsabilii din CFR au avut nevoie de 7 ani să-și dea seama că au avansat o lucrare în afara legii! Dar, răul era deja făcut, adică fusese desființată trecerea de la km 9+585 m, deși era stipulat clar că asta se va întâmpla abia după ce va fi construită trecerea de la 9+750 m, iar Primăria Sălcioara realiza drum de acces de o parte și de cealaltă a căii ferate. Nu a contat pentru nimeni că șase familii au fost condamnate la izolare și risc. Oamenii trebuie să-și care cele de trebuință în gospodării pe brațe, traversând șinele de cale ferată. Ba chiar și morții trebuie duși în același mod! Și, Doamne ferește, de un incendiu, că autospecialele ISU nu au cum să ajungă la case!
La un moment dat, câțiva muncitori de la Secția Linii Titu au montat câteva dale din beton. Oamenii au sperat că este un prim pas spre rezolvarea problemei cu care se confruntă. De unde! Răspunsul la numeroasele lor solicitări a căpătat o nouă formă hidoasă la sfârșitul lunii mai 2021, când au fost desființată și această „potecă” printre șinele de cale ferată.
Soluții există, dar autoritățile parcă nu vor să-i ajute pe oameni
Au trecut mai bine de 19 ani și membrii celor șase familii sunt în continuare tratați în bătaie de joc. Și, în tot acest timp, rezolvarea era la îndemână, respectiv înlăturarea periodică a vegetației și demolarea clădirii-cazarmă a CFR, aflată într-un stadiu avansat de degradare și transformată în depozit de gunoi, imobil care opturează vizibilitatea în zona trecerii la nivel cu calea ferată de la km 9+585 m, desființată, cel puțin oficial, din acest motiv!
„Este singurul pasaj desființat pe traseul Titu-Târgoviște. Din contră, între stația Dâmbovicioara și Podu Rizii, a fost înființat un pasaj special pentru un singur domn cu moșie peste calea ferată, fără a se mai respecta așa-zise norme legale.
Toate comisiile care au venit la fața locului au văzut bariera închisă și, la solicitarea noastră de a merge să vadă așa-zisele drumuri ocolitoare, au refuzat. De ce? Pentru că nu există, sunt niște poteci făcute pe terenul CFR, islazul comunal și terenurile oamenilor. Pe timp nefavorabil, este imposibilă circulația pietonală, dar a mijloacelor de transport. Pasajul care a fost desființat are o vechime egală cu vechimea căii ferate București-Târgoviște”, au scris oamenii într-unul din multele memorii înaintate către autoritățile responsabile.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.