Joe Biden a urmat lungi sesiuni de antrenament cu consilierii, a preluat sfaturile și mesajele partenerilor din NATO și și-a propus să transmită un mesaj dur, dar direct, miercuri, la summitul cu Vladimir Putin, în încercarea de a muta relația cu Rusia într-o zonă mai stabilă și predictibilă, scrie CNN. Rămâne de văzut cât de mari sunt șansele de a lega o relație, orice fel de relație, cu liderul de la Kremlin, în condițiile în care toți predecesorii lui Biden și-au propus același lucru, dar nu au reușit.
Președintele SUA Joe Biden și-a folosit timpul în care nu era implicat în întâlniri, în timpul turneului său european, pentru a se pregăti în mod intens pentru summitul cu Vladimir Putin de miercuri, într-o tentativă de a nu cădea în capcanele în care au căzut predecesorii săi, scrie CNN.
El a avut sesiuni lungi de pregătire cu oficiali printre care secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru Securitate Națională Jake Sullivan, pentru a discuta despre temele summitului, care vizează numeroase chestiuni, de la atacurile cibernetice sponsorizate de Rusia până la Siria sau Ucraina.
Consilierii lui Biden și-au dorit ca acesta să fie pregătit pentru tacticile lui Putin, inclusiv pentru obiceiul acestuia de a întoarce spre SUA discuțiile despre practicile nedemocratice sau agresive ale Rusiei.
Liderul de la Casa Albă s-a arătat însă încrezător că Putin va răspunde la stilul său direct în timpul discuțiilor și s-a arătat gata să îi transmită acestuia un mesaj franc.
Cât de pregătit este Biden, al cincilea președinte american care se întâlnește cu Putin? „Este prea bine pregătit”, a exclamat, săptămâna trecută, soția sa, Jill Biden.
Discuții în prealabil cu aliații
În prealabil, liderul de la Casa Albă a cerut sfatul partenerilor cu care s-a întâlnit la summitul G7 și la summitul NATO, inclusiv pe cel al cancelarei Angela Merkel.
Premierul Boris Johnson a anunțat că Biden va transmite „niște mesaje foarte dure” președintelui Putin, un semn că și el a discutat cu liderul de la Casa Albă pe această temă.
Putin a fost subiect de discuție inclusiv în timpul întâlnirii lui Biden cu regina Marii Britanii. Președintele american le-a spus reporterilor că regina „a vrut să se informze” cu privire la liderul rus.
Sullivan a anunțat în avans că Biden urma să vorbească, luni, cu partenerii din NATO, despre temele pe care intenționează să le abordeze la întâlnirea cu Putin.
„Toți liderii aflați aici care sunt membri NATO mi-au mulțumit pentru că mă întâlnesc cu Putin acum. Toți”, a subliniat Biden, luni, la Bruxelles. El a asigurat că a obținut un consens și că partenerii i-au mulțumit pentru că a fost gata să discute cu ei despre întâlnirea cu Putin și despre ce intenționează să vorbească cu acesta.
Implicarea aliaților în discuții are un dublu scop, au spus consilierii de la Casa Albă pentru CNN. Pe de o parte, Biden consideră că sfaturile unor lideri care au avut întâlniri similare cu Putin pot fi valoroase.
În același timp, el crede că este important ca partenerii să se simtă implicați în procesul de negociere cu Putin, într-un moment în care noua administrație vrea să demonstreze unitatea Occidentului, după perioada de nesiguranță din timpul lui Donald Trump.
Securitate sporită și un graffiti surpriză
Securitatea în Geneva a fost consolidată înaintea summitului de miercuri.
Parc La Grange, un parc din oraș, cu o vilă din secolul 18 unde cei doi lideri se vor întâlni, a fost complet închis publicului încă de săptămâna trecută și va rămâne așa până vineri.
Perimetrul a fost împrejmuit cu sârmă ghimpată. La fel, unele străduțe din apropiere.
În oraș a apărut și un graffiti cu Aleksei Navalnîi, opozantul rus încarcerat de autoritățile de la Moscova. Soarta lui Navalnîi va fi fără îndoială discutată în timpul întâlnirii de miercuri.
Altfel, orașul este obișnuit cu rolul său de gazdă pentru evenimente internaționale majore. De fapt, tot Geneva a găzduit primele discuții dintre Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, în urmă cu 36 de ani.
În căutarea „liniilor roșii”
Discuțiile vor căuta o modalitate de a evita orice confruntare directă viitoare între cele două puteri, vor aborda problema Ucrainei și a Belarusului, cea a drepturilor omului - cu accent pe situația lui Navalnîi, dar și pe cea a conflictului diplomatic bilateral în plină desfășurare.
Ministrul de externe Serghei Lavrov a sugerat că scuturile antirachetă din România și Polonia vor figura și ele pe agenda discuțiilor.
„Acest scut este de multe ori adus în discuție de Rusia, însă cred că este binevenită și această discuție pentru a reitera că acest scut este unul pur defensiv, inclusiv partea de la noi, de la Deveselu, are numai rol defensiv”, a declarat luni președintele Klaus Iohannis, după summitul de la Bruxelles.
Nimeni nu se așteaptă la mari reușite la Geneva.
În schimb, consilierii lui Biden speră să facă mici pași spre o relație „mai stabilă și predictibilă” dintre noua administrație de la Casa Albă și Putin.
Cel puțin teoretic, o Rusie predictibilă nu ar aduce la granița cu Ucraina zeci de mii de militari, pentru a exersa o potențială invazie, așa cum s-a întâmplat în aprilie.
„Nu căutăm un conflict cu Rusia, dar vom răspunde dacă Rusia continuă activităţile sale”, a declarat preşedintele american în cursul conferinţei de presă organizate la finalul summitului NATO, la Bruxelles.
Pe de altă parte, Biden l-a caracterizat pe Putin ca fiind „un adversar sau cineva care ar putea fi un adversar”, un tip „inteligent” şi „dur”, scrie Reuters.
„Îi voi arăta clar preşedintelui Putin că există domenii în care putem coopera, dacă alege asta”, a mai spus liderul de la Casa Albă.
„Dacă va alege să nu coopereze şi să acţioneze aşa cum a făcut-o în trecut în legătură cu securitatea cibernetică şi alte activităţi, vom răspunde, vom răspunde pe măsură”, a spus preşedintele american, adăugând că va „clarifica unde sunt liniile roşii” pentru Putin.
Fără conferință de presă comună
Biden nu intenționează să țină o conferință de presă comună după întâlnirea cu Putin, alegând să vorbească singur cu reporterii.
Oficialii spun că Rusia a insistat pentru o conferință comună în timpul negocierilor pentru summit. Dar consilierii lui Biden au refuzat deoarece nu au vrut să îi ofere lui Putin o platformă, precum cea pe care a avut-o după summitul cu Trump de la Helsinki.
Consilierii au mai vrut să se asigure că Putin nu va avea ocazia să sugereze că l-a dominat pe Biden și totodată să evite un eventual schimb de replici în fața publicului.
„Acesta nu este un concurs care stabilește cine se descurcă mai bine la o conferință de presă sau cine încearcă să-l umilească pe celălalt”, a explicat Biden, duminică.
Biden se va întâlni cu Putin în două sesiuni, una într-un grup mai mic, urmată de una cu mai mulți consilieri, potrivit Casei Albe.
Luni, oficialii americani încă mai discutau cu omologii lor componența exactă a fiecărei întâlniri, inclusiv scenariul în care Biden și Putin s-ar putea întâlni singuri, fără consilieri.
„Un ucigaș?”
Biden s-a arătat de ani de zile sceptic cu privire la bunele intenții ale lui Putin.
După ce s-a întâlnit cu Putin în Slovenia, în 2001, fostul președinte George W. Bush a declarat că s-a uitat în ochii liderului de la Kremlin și a reușit să îi vadă sufletul.
Biden, pe atunci senator și președinte al Comisiei de Relații Externe, a subliniat că nu are încredere în Putin. „Sper că președintele a fost mai degrabă stilistic”, a spus el.
Între timp, limbajul lui Biden a devenit chiar mai dur. El a relatat că în timpul unei întâlniri cu Putin, la Kremlin, în 2011, i-a spus că nu crede că are suflet.
Săptămânile trecute, Biden a răspuns afirmativ când a fost întrebat de un jurnalist american dacă consideră că Putin este ucigaș.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.