Slider

Datoriile Primăriei Capitalei au închis o sută de toalete publice automate în București

0

Peste o sută de toalete ecologice automate din cele mai aglomerate puncte ale orașului sau din parcuri au fost sigilate. Motivul? Datoriile mari către prestatorul de servicii.


Primăria București are datorii de milioane de lei către firma care administrează toaletele publice din Capitală, astfel că cele mai multe au fost deja închise și sigilate. Au fost înfoliate și le-a fost aplicat mesajul „Închis temporar”.


Pe scurt, Primăria București a încheiat pe 11 octombrie 2017 un acord-cadru având ca obiect prestarea serviciilor de închiriere, amplasare şi întreţinere a toaletelor automate racordabile la reţeaua de canalizare şi electricitate, a toaletelor ecologice mobile şi a toaletelor ecologice mobile pentru persoane cu dizabilităţi fizice, cu o valabilitate de 4 ani.


Prestatorul de servicii a fost firma SC Comex Rom SRL, care s-a înțeles pentru următoarele tarife unitare ale serviciilor de închiriere, amplasare și întreținere:


toaletă automată racordabilă - 134 de lei/zi fără TVAtoaletă ecologică mobilă - 36 de lei/zi fără TVAtoaletă ecologică mobilă pentru persoane cu dizabilități fizice -  41 de lei/zi fără TVA

La începutul derulării contractului existau pe raza Bucureștiului 468 de toalete. 99 erau toalete automate racordate la rețelele de apă, canalizare și electricitate, 320 - ecologice mobile și 49 - toalete ecologice mobile pentru persoane cu dizabilităţi fizice.


Valoarea totală a contractului a fost de aproximativ 9,5 milioane de lei, fără TVA.


Contractul a expirat, condițiile s-au schimbat, toaletele s-au închis


După expirarea vechiului contract, Primăria a încheiat un nou contract subsecvent. Acesta a fost semnat pe 2 iunie, iar autoritățile locale au avut în vedere ajustarea costurilor pentru serviciile de închiriere, amplasare şi întreţinere a toaletelor. 


Toaletă publică „închisă temporar”, de la parcul Herăstrău | Foto: Andrei Crăițoiu

Doar că ajustarea costurilor a dus automat la închiderea mai multor toalete publice, cele mai multe fiind cele automate, aflate în apropierea parcurilor bucureștene sau în zonele extrem de aglomerate. Toalete automate racordabile pot fi vizualizate pe harta interactivă aflată pe site-ul Primăriei Municipiului București.


Au dispărut 340 de toalete din 2017 și până în prezent


Potrivit informațiilor venite dinspre administrația condusă de Nicușor Dan, „conform noului contract subsecvent, în Capitală funcționează un număr de 64 de toalete ecologice mobile, 46 de toalete ecologice mobile pentru persoane cu dizabilităţi fizice și 18 toalete automate racordabile”.


Adică 128 din cele 468 care existau în noiembrie 2017, restul de 340 fiind închise și abandonate în acest moment, fără a se oferi detalii unde și de ce au dispărut acestea din oraș.


Primăria București a anunțat că urmează să facă o nouă licitație, doar că termenul-limită pentru depunerea documentelor de intenție este abia în octombrie.


În bugetul pe anul 2021 au fost prevăzute sumele necesare pentru a plăti datoriile către prestatorul serviciilor.


În ultimii patru ani, toaletele automate de pe străzile din București au fost vandalizate de zeci de ori. Până la finele anului trecut au fost 223 de vandalizări exterioare și interioare, 18 toalete au rămas fără vasele de wc care au fost sparte, unei toalete i-a fost spartă cupola, alteia i-a fost spartă podeaua, iar alteia i-a fost distrus sistemul de deschidere. În ceea ce privește toaletele mobile, 20 au fost furate, 45 au fost vandalizare, iar cinci dintre ele au fost arse.


Ce obligații avea prestatorul în contractul cu Primăria


de a supraveghea prestarea serviciilor;de a asigura resursele umane, materiale, instalațiile, echipamentele sau altele asemenea;era răspunzător atât de siguranța tuturor operațiunilor și metodelor de prestare utilizate, cât şi de calificarea personalului folosit pe toată durata contractului;de a obține toate acordurile și avizele legale necesare funcționării toaletelor, inclusiv pentru deversarea la rețeaua de canalizare;de a nu percepe taxă pentru utilizarea toaletelor;de a curăța toaletele astfel încât acestea să fie în stare de funcționare. Întreținerea toaletelor trebuie efectuată permanent, iar vidanjarea și curățarea trebuie făcute în fiecare zi sau ori de câte ori este nevoie;de a menține curățenia pe o rază de 5 metri în jurul toaletelor și de a asigura accesul la acestea în caz de ninsoare;de a remedia orice deteriorare a toaletelor în maximum două ore de la sesizarea defecțiunii/anunțarea incidentului;de a menține toaletele numai pe amplasamentele indicate de achizitor;de a schimba amplasamentele unor toalete la solicitarea achizitorului, fără a percepe taxe suplimentare;de a permite reprezentanților achizitorului de a verifica îndeplinirea obligațiilor contractuale ce îi revin.
O toaletă publică „închisă temporar”, din zona Crângași | Foto: Andrei Crăițoiu

Așteptăm Euro fără toalete pentru suporteri


Pe 13 iunie, la București va avea loc primul meci de fotbal din cadrul Campionatului European. Patru partide va găzdui capitala României. Austria-Macedonia de Nord (13 iunie), Ucraina-Macedonia de Nord (17 iunie), Ucraina-Austria (21 iunie), dar și un meci din optimile de finală, pe 28 iunie.


Doar că suporterii străini care vor ajunge la București și vor avea voie să petreacă până la miezul nopții în Centrul Vechi se vor lovi de închiderea toaletelor publice din Centrul Vechi și din zona Unirii.


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo