Măsurile care au fost impuse în timpul pandemiei de coronavirus, precum carantina generală sau masca, au afectat deplasarea unor altor virusuri, precum cei care produceau gripa. Potrivit datelor oficiale, citate de BusinessInsider, două variante de virusuri gripale nu au mai fost detectate în ultimul an.
Experții susțin că este posibil ca acestea să fi dispărut complet în urma măsurilor impuse în pandemie care au făcut circulația lor mult mai dificilă. Nu este exclusă nici varianta ca ei să circule nedetectați și să reapară la un moment dat în natură.
Prezența coronavirusului a dus, însă, la o prăbușire în statisticile oficiale ale cazurilor de gripă. În SUA, de exemplu, s-a înregistrat o scădere cu 98% a spitalizărilor pentru gripă în sezonul 2020-2021. Ratele din Marea Britanie au scăzut cu 95%.
„Au fost efectuate multe teste pentru gripă - pur și simplu nu a existat o mulțime de virusuri gripale", a declarat, pentru Insider, Alicia Budd, un epidemiolog al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Ea a arătat doar 0,4% din problele testate pentru gripă au dat rezultate pozitive. În mod normal, în timpul sezonului gripal, rezultatele pozitive sunt între 24-30%.
Dar experții avertizează că este încă prea devreme pentru a trage concluzii privind dispariția virusurilor, în parte pentru că au fost atât de puține teste pozitive înregistrate în sezonul trecut.
„Numărul real de probe pozitive în acest an în comparație cu anotimpurile anterioare este extrem de redus", a spus Budd.
„Evident, este încă important să știm ce virusuri există”, a continuat ea, adăugând: „Asta ne ajută să înțelegem puțin ceea ne va aștepta în sezonul următor și dacă există actualizări care trebuiescă făcute pentru vaccin.”
Virusuri care au dispărut
Familia de virusuri gripale este împărțită în două tipuri: A și B. Tipul A este alcătuit din subtipuri, dintre care două reprezintă majoritatea virusurilor gripale de tip A la oameni: H1N1 și H3N2. Acestea sunt împărțite în continuare în ramuri. Între timp, gripa de tip B este împărțită în două linii, B / Victoria și B / Yamagata, care sunt, de asemenea, subdivizate în ramuri.
Din martie 2020, nu au mai fost rapoarte cazuri cu o anumită ramură de H3N2 (numită 3c3.A), potrivit GISAID, o bază de date globală în care cercetătorii înregistrează și urmăresc ce virusuri gripale circulă.
„Cred că probabil vom pierde un pic din diversitatea H3N2”, a declarat pentru Richard Webby, expert în gripă la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude.
El a spus că aceste date sunt un „lucru grozav” în luarea deciziilor anuale cu privire la ce tulpini de virus să fie vizate cu vaccinuri - un proces pe care Webby îl face în fiecare an.
De asemenea, nu au fost raportate cazuri de îmbolnăvire cu virusuri gripale din linia B / Yamagata, potrivit datelor înregistrate pe GISAID din martie 2020, dar experții consideră că sunt șanse mai mici ca acesta să fi dispărut.
„Virusuri descendente din liniile Yamagata și Victoria sunt în cocirculație de mai bine de 30 de ani”, a declarat dr. Larisa Gubareva, virusolog gripal la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Chiar dacă anumite versiuni ale gripei scad în anumite zone, a adăugat ea, „acestea ar putea fi în continuare cauza unor infecții în zone cu supraveghere virologică limitată sau s-ar putea adapta din nou pentru a obține un avantaj competitiv”.
„Virusurile gripale se schimbă constant”, a spus Gubareva. „Nu este neobișnuit să vezi noi virusuri, sau chiar grupuri de virusuri, care apar și apoi dispar”.
Acesta este, de asemenea, un moment dificil pentru a trage concluzii definitive cu privire la ce virusuri gripale sunt cele mai proeminente, deoarece foarte puțini oameni s-au îmbolnăvit anul trecut.
Într-un an normal, cercetătorii care se ocupă de gripă la CDC colectează și analizează genetic mii de virusuri gripale, a spus Budd. „În acest sezon”, a spus ea, „de la începutul lunii mai, abia am ajuns la 10”.
Cum se va schimba vaccinul antigripal?
Dacă vreun soi de gripă dispare definitiv, ar fi o veste bună pentru oamenii de știință care produc vaccinurile anuale împotriva gripei.
Organizația Mondială a Sănătății se întrunește de două ori pe an pentru a prezice ce virusuri vor fi dominante în sezonul următor, astfel încât țările să poată produce vaccinuri la timp.
Dar predicțiile sale sunt oarecum afectate, deoarece gripa continuă să circule și să se schimbe în moduri imprevizibile într-un ritm rapid. Dacă un virus gripal care nu este bine acoperit de vaccin devine mai proeminent decât s-a prevăzut, chiar și persoanele vaccinate ar putea să nu fie protejate în totalitate.
Așa s-a întâmplat în timpul sezonului gripal 2017-2018, când trei sferturi dintre persoanele care au primit vaccinul antigripal în SUA nu au fost acoperite de cea mai comună tulpină de H3N2 care a ajuns să circule. CDC estimează că aproximativ 61.000 de persoane au murit din cauza gripei în acel sezon, cel mai grav bilanț din SUA de la pandemia de gripă porcină din 2009.
Cu toate acestea, specialiștii în domeniu, cum ar fi Budd, speră că dozele din acest an s-ar putea potrivi mai bine pe tulpinile care circulă. Din cele 10 virusuri gripale pe care CDC le-a urmărit în sezonul trecut, patru au fost H3N2 și patru au fost B / Victoria. Cele opt se potrivesc cu grupurile genetice acoperite în vaccinul din acest an. Totuși, este prea devreme pentru a prezice ce se va întâmpla cu gripa în această toamnă și iarnă.
„Va trebui să așteptăm și să vedem, deoarece gripa este imprevizibilă", a spus Budd. „Cu siguranță mă aștept, totuși, pe măsură ce viața revine din ce în ce mai mult spre felul în care arăta anterior, ca circulația virusului respirator va reveni probabil la un nivel cu care suntem obișnuiț și nu la ceea ce am văzut anul trecut".
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.