Senatul a adoptat, luni, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de Guvern privind reţelele 5G, informează News.ro. Legea urmează să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Legea 5G, de importanță strategică pentru România, a trecut de Parlament, a transmis senatoarea Alina Gorghiu, pe Facebook. Legea a trecut cu 117 voturi „pentru”, 13 împotrivă şi o abţinere.
„A fost votată de Senat și va merge la promulgare. Inițiativa Guvernului a pornit de la nevoia de protecție, de siguranță. Iar transpunerea Memorandumului 5G semnat între România și SUA este modalitatea prin care România s-a angajat să le garanteze. Securitatea sistemelor informaționale este obligatorie pentru protecția cetățenilor noștri. În era digitală, unde suntem interconectați cu toții, riscurile la care ne expunem sunt mari dacă nu există rețele sigure”, spune Alina Gorghiu.
Potrivit Alinei Gorghiu, se stabilesc măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.
Transparența furnizorilor 5G este prima condiție impusă de Memorandum; o condiție de bun-simț care ar trebui respectată de orice actor comercial. Fiecare producător de echipamente și programe software 5G va trebui să facă o solicitare pentru obținerea acestei autorizații, solicitare care va fi depusă la ministerul cu atribuții în domeniul comunicațiilor.
Alina Gorghiu:„În cazul unui producător al cărui aviz CSAT este negativ, tehnologiile, echipamente și softurile acestuia pot fi utilizate pentru o perioadă de până la 5 ani, în cazul echipamentelor din nucleul rețelei și până la 7 ani, pentru celelalte echipamente din rețea, perioadă ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, spune Alina Gorghiu, care precizează că adoptarea acestei legi era obligatorie pentru lansarea licitației 5G.
Sunt şase amendamente admise, dintre care două de fond şi patru de tehnică legislativă. Pe fond, s-a permis tuturor furnizorilor, care vor fi în situaţia de a li se retrage autorizaţiile, în cazul furnizării de echipamente sau servicii care implică tehnologia 5G, în acord cu legea, să poată folosi 7 ani echipamentele de infrastructură şi 5 ani, termenul adoptat de Cameră să rămână valabil, pentru zona de nucleu. Au fost corelate termenele incidente în cadrul contravenţiilor.
Iulia Scântei, preşedinta Comisiei Juridice din Senat:Pe 15 aprilie, ministrul Lucian Bode anunţa că prin această lege, România nu exclude niciun producător de tehnologie, dar va putea condiționa prezența acestora de respectarea criteriilor stipulate în Memorandumul semnat de guvernele României și SUA privind securitatea rețelelor 5G.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.