Mii de cetățeni ai Uniunii Europene au primit refuzul de a intra la frontiera britanică, în primele trei luni ale anului 2021, reprezentând o creștere majoră a cazurilor, în ciuda scăderii călătoriilor din cauza pandemiei de coronavirus.
Este vorba despre 3.294 de cetățeni europeni blocați intrarea în Marea Britanie în primul trimestru al anului 2021, potrivit noilor date publicate de guvernul britanic.
Cifra reprezintă o creștere majoră față de primul trimestru al anului trecut, când mai puțin de 500 de cetățeni UE au fost refuzați la intrarea în țară, deși ratele de călătorie au fost semnificativ mai mari.
În timp ce normele post-Brexit permit cetățenilor UE să viziteze Marea Britanie fără viză, Marley Morris, director asociat la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), a declarat că creșterea numărului de cetățeni UE îndepărtați de frontierele britanice a fost un semn timpuriu al „impactului [sfârșitului] liberei mișcări”.
Morris a declarat pentru Euronews că odată cu sfârșitul liberei circulații, cetățenii UE se confruntă cu o examinare mai profundă la frontiera britanică decât s-ar fi putut aștepta după Brexit.
„Înainte de încheierea liberei circulații, nu existau multe restricții în vigoare și nu trebuia să justificați de ce veneați, dar acum vin oamenii și li se refuză intrarea, deoarece există o suspiciune din partea celor de la frontieră… s-ar putea să vină să se stabilească sau să lucreze sau să încalce într-un alt mod condițiile concediului temporar”, a spus Morris.
„Cred că asta pare să se întâmple”, a spus el. „Oamenii vin și, din orice motiv, sunt suspectați că vin în Marea Britanie să lucreze, mai degrabă decât doar în vizită”.
Dintre cetățenii UE care au fost respinși la frontierele Marii Britanii în primul trimestru al anului 2021, mai mult de 2.000 provin din România, potrivit datelor.
Nu este clar de ce atât de mulți români au fost întorși. „Pare ciudat să existe un astfel de creștere bruscă, în special pentru cetățenii români, deși merită spus că, chiar dacă îi scoți pe români din ecuație, există încă o creștere generală”, a spus Morris.
Într-un caz recent, o femeie care a călătorit în Marea Britanie din Italia pentru a ajuta la îngrijirea copiilor vărului ei a povestit despre clipele de groază prin care a trecut atunci când nu i s-a permis să intre în țară dar, în schimb, a fost dusă la un centru de detenție înainte de a fi deportată în Italia, a doua zi.
„Am crezut că prima mea călătorie va fi o oportunitate și o experiență frumoasă, dar rezultatul a fost complet diferit”, a declarat Marta Lomartire, în vârstă de 24 de ani.
Morris este de părere că respingerile vor continua la granița cu Marea Britanie „pe măsură ce oamenii se vor adapta la acest nou sistem”.
L'articolo Marea Britanie nu mai are nevoie de români. Mii de cetățeni români, blocați să intre în Marea Britanie după Brexit. „Sunt suspectați că vin să lucreze” sembra essere il primo su Ziarul Românesc UK - știri pentru românii din Marea Britanie.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.