Slider

„Marea farsă”. Raportul care arată cum păcălesc marile corporații obiectivele de reducere a emisiilor

0

Un raport intitulat „The Big Con/Marea farsă” arată cum unii dintre cei mai mari poluatori din lume au lucrat la modelarea politicii climatice în propriile interese. Întocmit de Corporate Accountability, Friends of the Earth International și Global Forest Coalition, raportul arată cum companii precum Shell, Microsoft și Nestle fac lobby pentru obiective de tipul „zero emisii”, dar nu reduc efectiv emisiile poluante, relatează Euronews.


În „The Big Con”, autorii raportului acuză companiile că folosesc „tehnici de distragere a atenției” pentru a da impresia că reduc emisiile în timp ce își urmăresc exclusiv propriile interese.


Tehnici murdare


Compensarea CO2 (reducerea emisiilor poluante dintr-un sector și creșterea lor în altul, lucru care face ca o companie să fie, la final de an, pe zero ca emisii) este unul dintre lucrurile care provoacă o mare nemulțumire autorilor raportului.


Aceștia atrag atenția că Shell are în plan să cumpere anual, până în 2030, mai multe dispense privind compensarea CO2 decât erau disponibile pe întreaga piață globală în 2019.


Autorii raportului critică și United Airlines pentru că intenționează să construiască centrale de captare directă a carbonului, un proces care nu s-a dovedit că ar funcționa și a fost inițial conceput pentru a extrage surse de petrol greu accesibile.


Alte companii precum Walmart sunt evidențiate în raport pentru ignorarea emisiilor de carbon generate de procesul de fabricare al produselor pe care le vând.


„The Big Con” acuză poluatorii că resping schimbările sistemice, acordă mai multă importanță profitului decât sănătății oamenilor și prezervării planetei și fac toate efoturile posibile pentru a menține situația actuală. Autorii mai scriu că ar exista o înțelegere între poluatori și factorii de decizie politică.


Lobbyiștii americani sunt acuzați că și-au folosit influența pentru a obține un credit fiscal de care beneficiază cei care dezvoltă tehnologia de captare a carbonului, chiar dacă acest lucru duce la o extracție mai mare a combustibililor fosili.


Mai mult, lobbyiștii pentru marii poluatori care participă la discuții climatice sunt evidențiați ca fiind esențiali în slăbirea Acordului de la Paris, asigurându-se că este respectat doar voluntar.


Asociația internațională de comercializare a emisiilor (IETA) este esențială pentru acest sector și lucrează pentru a forța piața carbonului în centrul politicii climatice internaționale. IETA a fost fondată de Shell, BP și Chevron.


„Suntem profund îngrijorați de dominația corporațiilor asupra politicilor și finanțelor climatice și de legătura în creștere dintre guverne și corporații pentru a promova soluții false”, spune Coraina De la Plaza, militant pentru protecția mediului la Global Forest Coalition.


„În loc de reduceri profunde ale emisiilor, continuă să urmărească scheme de compensare neocolonială «verzi» pentru a culege mai multe profituri și a polua prin compensări forestiere, împăduriri, reîmpăduriri, plantații de copaci și tehnologii periculoase”, mai spune activista.


Implicarea istorică a IETA în discuțiile climatice este evidentă: au trimis 402 reprezentanți la COP11, desfășurată la Montreal în 2005, când delegația medie din fiecare țară era de 15 persoane.


Campania pentru politica „net zero emisii” | Foto: Profimedia

Ce este „net zero emisii”?


Raportul evidențiază, de asemenea, relațiile dintre marii poluatori și instituțiile academice, o relație care încearcă să modeleze cercetarea pentru a valida politica „net zero emisii”. În 2020, BP și Exxon au finanțat un studiu pe această temă de la Universitatea Princeton.


Ideea din spatele „neto zero emisii" este că poluatorii își pot continua emisiile actuale sau chiar le pot crește, dacă le pot reduce în alte zone, important fiind să existe un echilibru.


„The Big Con” critică corporațiile pentru tratarea carbonului ca o simplă ecuație matematică, precum și pentru parierea pe tehnologie riscantă, care ar putea deteriora și mai mult habitatele lumii.


Așa-numitul „colonialism cu carbon” ar putea pune comunitățile cele mai afectate să participe la scheme de compensare a carbonului pentru bani. Acest lucru a fost descris de autorii raportului ca o „cucerire de terenuri”.


Sara Shaw de la organizația Friends spune că această politică nu este nimic mai multe decât o farsă.


Realitatea este că aceste corporații intenționează să-și continue afacerile ca până acum, în timp ce își spală imaginea cu plante de copaci și compensații care nu pot compensa, de fapt, niciodată dezgroparea și arderea combustibililor fosili.

Sara Shaw:

Ea are și un avertisment tranșant pentru populație: „Trebuie să ne trezim repede la realitate, să nu ne îndrăgostim de o farsă. Net zero emisii riscă să ascundă lipsa de acțiune până când este prea târziu va fi prea târziu”.


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo