Slider

Metode moderne de corectare a ritmului inimii

0

Aritmiile sau tulburările de ritm cardiac se numără printre cele mai des întâlnite afecțiuni cardiace. De multe ori, problema nu este gravă, poate fi ținută sub control prin tratament medicamentos, iar în anumite situații nici măcar nu apar simptome, astfel încât bolnavul află că suferă de aritmie doar în urma unei consultații cardiologice. 

Totuși, există și forme grave de aritmie, care pot duce la complicații și chiar la deces, dacă tulburarea de ritm cardiac nu este tratată la timp. În prezent, există metode moderne de tratament, prin proceduri minim invazive, care asigură un efect de durată și o recuperare foarte rapidă a pacientului. Iată care sunt acestea și ce trebuie să știi despre ele.

Ablația prin cateter

Procedura de ablație presupune distrugerea țesutului cardiac din zona care provoacă aritmia. Intervenția este necesară în cazuri grave de tulburări de ritm cardiac, cum este fibrilația atrială sau flutterul atrial. 

Prin intermediul unui cateter, care este introdus printr-o arteră până la nivelul inimii, medicul va arde sau va îngheța zona de țesut care funcționează anormal, astfel încât cordul va putea să bată din nou regulat. Ablația se poate realiza prin radiofrecvență sau prin criogenare și nu este periculoasă, deoarece este distrusă doar o zonă foarte mică de țesut.

Implantarea unui stimulator cardiac

Stimulatorul cardiac este un mic dispozitiv implantat sub piele și conectat prin electrozi la inimă, care poate stimula contracțiile inimii prin eliberarea unor slabe impulsuri electrice. Dispozitivul este necesar în cazuri grave de bradicardie (ritm cardiac prea lent) sau pentru pacienții care au suferit episoade de stop cardiac. Este de ajutor inclusiv pentru tratarea fibrilației atriale cu disfuncție de nod sinusal. 

Pacienții care suferă de aceste tipuri de aritmie trebuie să discute cu medicul cardiolog despre toate opțiunile de tratament, inclusiv despre ce este un stimulator cardiac și ce presupune implantarea lui. Stimulatorul va fi inserat sub piele, la nivelul pieptului, iar senzorii speciali vor fi introduși, prin catetere, până la inimă, unde vor monitoriza ritmul cardiac și, la nevoie, vor putea stimula activitatea cordului prin impulsuri electrice.

Implantarea unui defibrilator

Defibrilatorul cardiac implantabil este un dispozitiv similar cu stimulatorul cardiac, însă scopul lui este diferit. Prin impulsurile electrice pe care le emite, aceste aparat nu stimulează contracțiile inimii, ci resetează practic ritmul cardiac, astfel încât cordul să bată normal, regulat.

Dispozitivul este necesar în cazurile grave de aritmie, cum este fibrilația ventriculară sau tahicardia ventriculară, care se manifestă printr-un ritm foarte rapid și haotic al inimii. Acest implant previne stopul cardiac și alte complicații grave care pot să apară ca urmare a tulburărilor de ritm cardiac. Intervenția pentru implantarea defibrilatorului este similară cu tehnica folosită în cazul unui stimulator cardiac, iar pacientul poate să plece acasă imediat după finalizarea procedurii.

Prin urmare, există multe metode moderne de tratament pentru aritmie, care nu presupun operații complicate sau periculoase. Este important ca tulburările de ritm cardiac să fie descoperite din timp, ca să nu se agraveze și să ducă astfel la complicații care pot fi greu de controlat. De aceea, o consultație anuală la medicul cardiolog este cea mai bună metodă de prevenție, fiind recomandată chiar și în lipsa unor simptome.

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo