Slider

RAPORT. Problemele cu care se confruntă copiii României: abuzuri, analfabetism funcțional și sărăcie

0

Un raport „Salvați Copiii” atrage atenția autorităților asupra greutăților cu care se luptă copiii din România: sărăcie, analfabetism funcțional, violență fizică, sexuală și emoțională; maternitate în preadolescență; dizabilități care îi împiedică să se integreze în societate și viața fără părinții lor, plecați la muncă în străinătate.


Problemele copiilor din România sunt numeroase și necesită soluții imediate, spune organizația „Salvați Copiii”. În fiecare an, 750 de fete sub 15 ani devin mame. 78.000 de copii cu dizabilități nu se pot integra în școli și în societate din cauză că autoritățile nu le oferă instrumentele necesare.


Unul din doi copii trece prin violență psihologică, sexuală ori fizică, iar un copil din trei e în risc de sărăcie.


Pe lângă toate astea, 100.000 de minori trebuie să se descurce fără unul sau ambii părinți. Iar 41% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional.


Amenințați de sărăcie și cu toaleta în curte 


Eurostat arăta în 2019 că România era statul membru al Uniunii Europene unde riscul de sărăcie sau excluziune socială era cel mai ridicat printre copii: 1,2 milioane dintre ei, și anume 35,8% din totalul lor, erau în această situație. Veniturile familiei lor nu le asigurau supraviețuirea.


Același studiu sublinia că 26,5% dintre copiii din România au toalete în curte, în condițiile în care media în UE abia atingea 1,8%.  


Copiii care n-au aflat cum e la școală


ONG-ul trage un semnal de alarmă și în ce privește numărul copiilor care n-au parte de educație în școli. Peste 275.000 între 7 și 17 ani, pentru care învățământul era obligatoriu, nu se duceau la școală în ianuarie 2020.


Iar situația școlară a multor elevi lasă de dorit la nivel internațional. Conform unei evaluări PISA din 2018, 41% dintre elevii români au fost catalogați drept analfabeți funcțional. 


„Salvați Copiii” explică aceste cifre prin „disparitățile uriașe în calitatea actului educațional, ușor de constatat de la o școală la alta sau între cadrele didactice ale aceleiași școli”, în special între oraș și sat, și prin lipsa unor politici integrate care să implice o colaborare între școală, familie și servicii sociale, astfel încât să existe echitate în privința participării școlare a copiilor.


Abuzurile, tot mai frecvente


Într-un studiu din 2013, ONG-ul semnala că 63% dintre copiii din țară spuneau că îi bat părinții acasă. În pandemie, au subliniat specialiștii internaționali, a crescut numărul cazurilor de violență asupra copiilor sub toate formele. Dincolo de familie, violențele au loc și în școală, din partea colegilor sau a profesorilor. 


„Salvați Copiii” vorbește și despre subraportările abuzurilor de toate tipurile. Mai mult, „subraportarea fenomenului de abuz sexual este evidentă dacă ținem seama de faptul că sistemul de asistență socială și protecție a drepturilor copilului identifică sub 1.000 de cazuri anual, iar în raportul Ministerului Public (n.r. – din 2019) se menționează că au fost trimiși în judecată 232 de inculpați pentru comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor”.


Alte trei probleme majore amintite de 1 iunie sunt:


cazurile fetelor care devin mame în copilărie – din cele 199.720 de nașteri din 2019, 749 au fost în rândul fetelor sub 15 ani, iar 17.933 de la mame între 15 și 19 ani;cazurile de copii ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate;cazurile copiilor cu dizabilități.
Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo