Eliminarea planificată a restricțiilor stabilită în Marea Britanie pentru 21 iunie este pusă sub semnul întrebării din cauza râspândirii cu viteză a variantei Delta a coronavirusului, dar și a faptului că cele mai recente date publicate de Public Health England arată o creştere cu 46% a numărul de cazuri noi de COVID în ultima săptămână, au notat publicațiile The Telegraph și Financial Times, potrivit The Guardian.
Autoritățile britanice elaborează planuri de urgență pentru a amâna această etapă de eliminare a restricțiilor, posibil până pe 5 iulie.
„Se elaborează o varietate de opțiuni, inclusiv o întârziere la pasul 4 și schimbarea unor măsuri”, a declarat o sursă din guvernul britanic pentru The Financial Times.
Potrivit Telegraph, întârzierea de două săptămâni va fi însoțită și de grăbirea administrării celei de-a doua doze de vaccinare pentru cei peste 40 de ani.
Potrivit datelor publicate, duminică, pe <a href="https://twitter.com/MattHancock/status/1401566510838075394?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1401566510838075394%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fd-1785240952679014161.ampproject.net%2F2105210438003%2Fframe.html">Twitter</a> de ministrul britanic al Sănătății, 76,6% dintre adulți au fost vaccinați cu prima doză, în timp ce 52,5% au primit schema completă. Doar sâmbătă au fost administrate peste 600.000 de doze.
„Este mult prea devreme să luăm o decizie finală”, a spus duminică ministrul sănătății britanic, Matt Hancock, pentru Sky News, precizând că guvernul încă are în vedere relaxările pentru data de 21 iunie.
În aceeași zi, ministrul sănătății a declarat, pentru BBC, că tulpina indiană a coronavirusului, denumită acum Delta, are o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare decât varianta Alfa, până acum dominantă Marea Britanie, informează AFP.
"Acest lucru face viața mai dificilă pentru toată lumea", a adăugat Hancock.
Tot duminică, autoritățile britanice au anunțat 5.341 de noi cazuri Covid confirmate în ultimele 24 de ore, care duc la o creștere de aproape 50% a numărul de cazuri din ultimele șapte zile, relatează The Independent.
Premierul britanic, Boris Johnson, s-a ferit să vorbească de amânarea relaxărilor finale dar a vorbit de o „redeschidere prudentă".
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la eliminarea tuturor restricțiilor la 21 iunie.
„După cum a stabilit premierul, din datele pe care le avem acum nu putem vedea nimic în acest moment care să sugereze că trebuie să ne abatem de la foaia de parcurs", a spus el. „Continuăm să analizăm datele și cele mai recente dovezi științifice, dar nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la pasul 4”.
Expert în sănătate, despre ridicarea restricțiilor în Marea Britanie: Ar fi „eronat”
Prof. Stephen Reicher, membru al Grupului științific privind pandemia de COVID și consilier ai guvernului pe teme de sănătate, a declarat pentru Associated Press că ar fi „eronat” și un „risc major” să pună capăt restricțiilor luna aceasta.
„Cred că, după propriile criterii ale guvernului, este destul de clar că ar fi o prostie să continuăm cu datele pe care le avem în acest moment”, a spus el. „Riscul ar fi într-adevăr foarte mare", scrie The Guardian.
Neil Ferguson, epidemiolog la Imperial College London și membru al Grupului științific consultativ pentru situații de urgență din Marea Britanie (SAGE), susține că tulpina indiană a coronavirusului poate infecta mai ușor tinerii sub 21 de ani decât variantele anterioare, potrivit publicației Express.
„Este o problemă gravă”, care ar putea perturba procesul de relaxare a restricţiilor, a precizat epidemiologul, imediat după ce a declarat: „Există indicii că persoanele sub 21 de ani sunt mai susceptibile de a fi infectate cu această variantă în comparație cu alte variante care au circulat în ultimele săptămâni în Marea Britanie”.
Profesorul Ravi Gupta, microbiolog la Cambridge University, a avertizat că „situația e gravă” și, în lumina descoperirilor făcute publice de Ferguson, „statele în care a fost descoperită tulpina indiană ar trebui să ia măsuri înainte să fie prea târziu”.
Chris Hopson, directorul executiv al NHS Providers, spune însă că situația din spitale nu este la fel de critică ca în valurile anterioare ale pandemiei. El a afirmat că numărul persoanelor internate în spital cu varianta Delta, detectată pentru prima dată în India, nu crește „foarte semnificativ”.
Hopson a declarat pentru emisiunea BBC Breakfast că mulți dintre cei aflați în spital în Bolton, care are cel mai mare număr de cazuri ale variantei Delta în Anglia, sunt persoane mai tinere și „mult mai puțin expuse riscului de complicații foarte grave, mai puțin expuse riscului de deces și asta înseamnă că au fost mai puțin solicitați pentru îngrijirea critică".
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.