Anticorpii generați de sistemul imunitar ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2 durează între 6 și 12 luni după contagiere, protejează împotriva diferitelor tulpini aflate în circulație și cresc după vaccinare, arată un studiu publicat luni de revista Nature, informează Agerpres, care citează EFE.
O echipă internațională de cercetători, condusă de americanul Michel Nussenzweig, cercetător la Universitatea Rockefeller și Institutul Medical Howard Hughes, a analizat mostre de sânge prelevate de la 63 de persoane care anul trecut au avut COVID.
Dintre persoanele analizate, 26 au primit deja cel puțin o doză de vaccin Moderna sau Pfizer.
Cercetătorii au constatat că, după o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni, anticorpii produși au crescut atât ca număr, cât și ca forță.
După ce persoanele respective au fost vaccinate, organismele lor au produs anticorpi „cu o înaltă eficiență” împotriva diverselor variante ale COVID.
La un an după infectare, activitatea neutralizatoare împotriva tuturor formelor virusului incluse în studiu era mai mică însă la persoanele care nu erau vaccinate, comparativ cu cele care se imunizaseră.
Cercetătorii au mai precizat că, la persoanele vaccinate care nu au făcut boala, un vaccin de „întărire” programat în mod adecvat ar putea fi capabil să genereze o imunitate protectoare împotriva tulpinilor coronavirusului aflate în circulație.
Este vorba despre cea de-a treia doză adusă în discuție atât de șefii Pfizer, cât și de cei de la Moderna și a cărei eficiență e studiată acum de oameni de știință.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.