Slider

Călătorii au fost, vara trecută, principalul declanșator al celui de-al doilea val de COVID din Europa. Se va repeta scenariul?

0

Călătoriile internaționale au jucat un rol major în declanșarea celui de-al doilea val de coronavirus în Europa, vara trecută. Mai mult de jumătate din tulpinile care s-au răspândit pe „Bătrânul continent” au fost introduse după 15 iunie, arată un studiu recent, citat de The Brussels Times. Cercetătorii cred că situația va fi diferită în această vară, în mare parte și datorită campaniilor de vaccinare.


Majoritatea tulpinilor noi de COVID-19 au început să circule în vara lui 2020, ceea ce a dus la un al doilea val care a fost „mai mortal și mai greu de controlat decât primul” în toată Europa, susține studiul realizat de echipa profesorilor Philippe Lemey (KU Leuven) și Simon Dellicour (ULB) .


Studiul publicat în revista „Nature” a reconstituit distribuția tulpinilor de coronavirus nou apărute, folosind date din zece țări: Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Marea Britanie și Elveția.


Cu cât ratele de infecție au fost mai mici într-o anumită regiune, cu atât impactul tulpinilor nou apărute a fost mai mare, au descoperit cercetătorii, care au comparat acest fenomen cu un incendiu dintr-o pădure.


„Dacă există deja mai multe incendii mai mici într-o pădure, câteva surse suplimentare de foc nu prea fac diferența: focul se va răspândi oricum. Dar dacă există doar câteva incendii, atunci incendiile noi au un impact mult mai mare asupra rezultatului final”, au precizat cercetătorii care au realizat studiul.


În acest fel, transmiterea noilor tulpini a dus în mod proporțional la mai puține lanțuri de infecții în țările care aveau deja în vara trecută rate de infecție relativ ridicate, precum Belgia, Spania, Portugalia și Franța.


Pe de altă parte, în Marea Britanie, variantele noi de COVID-19 au făcut progrese rapide. În Regatul Unit, un număr semnificativ al cazurilor transmise. Acolo, cele mai multe dintre cazurile introduse au fost reconstituite ca venind din Spania.


Tulpinile de coronavirus care au circulat vara trecută nu au fost însă variantele pe care le cunoaștem acum, au subliniat cercetătorii.


„Nu erau mai infecțioase, dar își croiau rapid drum prin Europa. Deci există o mare probabilitate ca acest lucru să fi fost cauzat de călătoriile internaționale”, au transmis cercetătorii studiului.


Potrivit cercetătorilor, situația va fi diferită în această vară, deoarece campaniile de vaccinare sunt în plină desfășurare în țările supuse studiului.


De asemenea, pentru statele membre ale Uniunii Europene, aceste campanii fac parte dintr-o strategie mai largă, în care, printre altele, certificatele de vaccinare și testele periodice joacă un rol important, au subliniat cercetătorii.


Chiar și așa, realizatorii studiului au subliniat că este necesară o atenție sporită până în momentul în care se va realiza imunitatea de grup, ceea ce probabil că nu va fi cazul populației europene în această vară.


În plus, cercetătorii au avertizat că este posibil ca noi variante să treacă peste imunitatea obținută după vaccinare sau după o infectare anterioară, subliniind necesitatea „unei implementări bine coordonate și uniforme a strategiilor europene” pentru a evita un nou val de vară de COVID-19.


Unii experți consideră că măsurile luate de statele europene pentru stoparea transmiterii variantei Delta a virusului vin prea târziu, iar în scurt timp, această tulpină mai contagioasă, depistată inițial în India, va deveni dominantă în Uniunea Europeană.


Mai multe țări au introdus deja unele restricții pentru călătorii care sosesc din Marea Britanie, dar experții consideră că este doar o chestiune de timp până când noua tulpină va deveni dominantă pe continentul european.


Creșteri ale numărului de cazuri cu această variantă au fost confirmate și în Italia, Spania sau Portugalia, Polonia, Rusia, Elveția și Turcia.


În România, Institutul Național de Sănătate Publică a avertizat, vineri, că există semne de transmitere comunitară cu varianta Delta în Pitești și comunele învecinate.


FOTO: EPA


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo