Dureri de cap, secreții nazale, strănuturi, gât iritat sau pierderea mirosului – acestea sunt principalele cinci simptome pe care le resimt persoanele care dezvoltă Covid-19 deși au fost vaccinate, potrivit unui studiu realizat de ZOE Covid Symptom Study, citat de Miami Herald și de Hotnews.
Studiul, care urmărește simptomele și răspândirea virusului, este opera doctorilor și oamenilor de știință de la Massachusetts General Hospital, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Kingʼs College London și Stanford University of Medicine.
Cercetătorii subliniază că vaccinurile sunt cea mai bună formă de protecție împotriva virusului, cu rezultate demonstrate în reducerea formelor grave ale bolii și a deceselor, dar ele nu asigură o eficiență de 100% împotriva dezvoltării bolii.
Deși unii dintre cei care se îmbolnăvesc dezvoltă formele similare celor nevaccinați, simptome sunt mai puține și de durată mai scurtă. Au fost documentate cazuri de persoane vaccinate care „au făcut forme mai puțin severe și s-au însănătoșit mai repede”, au scris cercetătorii.
Unele simptome, inclusiv tuse persistentă, au apărut mai degrabă la pacienți care primiseră o singură doză din cele două de vaccin Pfizer sau Moderna sau nu fuseseră vaccinați.
„Ciudat – am observat că persoanele vaccinate și testate pozitiv cu Covid-19 raportau mai frecvent strănutul ca simptom, în comparație cu cei nevaccinați”, au mai scris autorii. „Dacă ai fost vaccinat și începi să strănuți fără motiv, trebuie să faci un test Covid”.
Strănutul nu este printre simptomele Covid-19 pe lista CDC, dar cea actualizată cuprinde febră sau frisoane, tuse, oboseală, pierdere din nou a gustului sau mirosului, gât iritat. Simptomele apar între 2 și 14 zile după expunere, afirmă agenția de sănătate publică, și pot fi moderate sau severe. Cazurile asimptomatice pot fi posibile la cei complet vaccinați, însemnând că există mici șanse să-i infecteze și pe alții.
Chiar dacă riscul lor de îmbolnăvire este mic, oamenii vaccinați tot trebuie să fie atenți la posibile simptome de Covid-19.
Comitetul de Vaccinare din România a emis joi o informare în explică de ce s-a înregistrat o creștere a procentului de infectare în rândul persoanelor imunizate.
Astfel, explică CNCAV, pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate crește, este firesc ca din totalul cazurilor noi de COVID confirmate, un procent semnificativ să fie din rândul celor imunizați.
Comitetul Național de Vaccinare subliniază că vaccinul împotriva Covid-19 a demonstrat o eficiență de 90% împotriva variantei Delta a virusului.
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.