Canabisul este originar din China și a fost domesticit în epoca de piatră, potrivit unui nou studiu.
Procesul de creștere selectivă a canabisului ar fi început în neoliticul timpuriu în ceea ce este acum nord-vestul Chinei, unde a apărut prima dată canabisul sălbatic, potrivit noilor cercetări ale căror rezultate au fost publicate în revista Science Advances.
Studiile genetice anterioare au sugerat că canabisul ar fi apărut pentru prima dată în platoul tibetan, deși primele dovezi arheologice privind utilizarea cordonului din cânepă provin din China și au fost datate cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, conform autorilor noii cercetări.
Astfel, este larg acceptat faptul că planta își are probabil rădăcinile undeva în Asia. Identificarea locului de origine a canabisului s-a dovedit însă o provocare.
Strămoșul sălbatic al canabisului a dispărut
Dificultățile au provenit în mare din faptul că strămoșul sălbatic al canabisului este dispărut și, prin urmare, nu poate fi studiat în mod direct. Locul lui a fost luat de o serie de tulpini cultivate special, atât de canepă, cât și de canabis cu proprietăți psihoactive, precum și unele soiuri mai vechi numite soiuri locale.
Deși acestea nu sunt la fel ca plantele originale de canabis, sunt totuși mai puțin domesticite decât tulpinile comerciale moderne, fiind modificate prin selecție naturală de-a lungul secolelor, mai degrabă decât prin programe intensive de reproducere direcționate de către oameni.
Pentru a trasa istoria plantei, autorii studiului au analizat genomurile a 110 soiuri diferite de canabis din întreaga lume, inclusiv 82 de genomi noi și 28 disponibile public. În mod colectiv, acestea cuprindeau întregul spectru de tulpini și rase moderne, precum și unele soiuri crescute în mod sălbatic, care apar atunci când semințele din soiurile domesticite „scapă” și cresc și se înmulțesc în mod natural.
Strămoșii cânepii și ai canabisului psihoactiv
După evaluarea relațiilor genetice dintre toate aceste plante, cercetătorii au observat că fiecare tulpină modernă de canepă și de canabis de tip drog (cu proprietăți psihoactive) poate fi urmărită până la „un grup de gene ancestrale” care pare să-și aibă rădăcinile în soiuri locale chinezești și plante sălbatice.
„Soiurile locale și plantele sălbatice actuale din China reprezintă cei mai apropiați descendenți ai grupului genetic ancestral din care au derivat soiurile locale de cânepă și marijuana”, au precizat autorii studiului.
Datarea genomică a evidențiat faptul că primii strămoși domestici ai plantelor moderne de canabis s-au îndepărtat de acest progenitor sălbatic cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, reperzentând un „indiciu că specia fusese deja domesticită în Neoliticul timpuriu”.
De atunci, creșterea intensivă de către oameni a contribuit la apariția mai multor grupuri genetice distincte, plantele de cânepă și de canabis tip drog reprezentând două dintre acestea, potrivit IFL Science.
Atunci când au comparat aceste două soiuri, autorii studiului au descoperit 134 de gene specifice canepei și 472 care erau unice pentru canabisul psihoactiv.
Vă recomandăm să citiți și:
Legalizarea canabisului ar putea fi relaționată de creșterea accidentelor rutiere
Iată cât de mult durează, de fapt, efectele consumului de canabis
Oamenii de știință au identificat mai mult de 100 de substanțe toxice în fumul de canabis
Articolul Cum a apărut canabisul și când a început să fie folosit apare prima dată în Descopera.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.