Românii care și-au programat concedii în afara țării vor putea descărca online, de la 1 iulie, pe platforma https://certificat-covid.gov.ro, certificatul digital COVID. Ar trebui să poată fi descărcat ușor, dar pot apărea probleme în platforma STS, așa că este bine să faci din timp asta. Dacă nu reușești și ai concediul planificat în aceste zile, poți prezenta în continuare, la vamă, în funcție de cerințele fiecărei țări, adeverința de vaccinare, dovada trecerii recente prin boală sau un test negativ, aceste dovezi urmând să fie valabile încă 6 săptămâni ca alternativă la certificat.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a prezentat marți pașii pentru obținerea certificatului digital covid – disponibil pe platforma https://certificat-covid.gov.ro.
În teorie e simplu – introduci o adresă de email validă, primești un link, pe care după ce îl accesezi ești direcționat în prima pagină a platformei. Aici îți introduci datele, dai “salvează” și certificatul generat poate fi apoi accesat și vizualizat atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.
De azi, românii pot descărca online Certificatul Digital Covid. Vezi aici toate detaliile!
Autenticitatea certificatului va fi garantată de un cod QR. Acest cod QR va putea fi scanat la punctul de trecere vamală, iar certificatul va putea fi prezentat atât pe hârtie, cât și pe telefon.
Atenție!Atât STS, cât și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, au atenționat că pot exista probleme cu generarea acestui document, în situațiile în care apar inadvertențe între informațiile completate de o persoană și cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro.
- “De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat – rapid sau PCR.“, a avertizat STS.
Trebuie să știi că sunt trei tipuri de certificat digital care sunt valabile astfel:
- certificatele de vaccinare: până la data de 30 iunie 2022;
- certificatele de testare: 24 ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
- certificatele de vindecare: 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”.
În cazul în care o persoană solicită eliberarea certificatului doar în format letric, aceasta se poate adresa primăriei în raza căreia își are domiciliul, direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor competent teritorial.
Principala problemă în obținerea certificatului digital COVID: Numărul mare de date personale pe care trebuie să le introduci manual
Vom prezenta în cele ce urmează pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru generarea acestui certificat, așa cum au fost detaliați de STS.
- Recomandarea HotNews.ro este ca atunci când completați datele în platforma STS să aveți lângă dvoastră un act de identitate, pașaportul, precum și adeverința de vaccinare sau testare și să fiți foarte atenți la datele introduse.
Ca titlu de exemplu, pentru obținerea certificatului digital care atestă vaccinarea, trebuie să știi cu ce act te-ai identificat la secția de vaccinare – Cartea de Identitate sau Pașaport?
Răspunsul îl afli dacă te uiți pe adeverința de vaccinare.
De ce este important? Pentru că dacă tu la vaccinare te-ai identificat cu datele din Pașaport și acum, când vrei să obții certificatul digital COVID, introduci în platforma STS datele de pe Cartea de Identitate, ar putea apărea acele “inadvertențe” despre care au atenționat autoritățile.
Vezi pașii de urmat pentru descărcarea documentului AICI!
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.