Slider

Dezvăluiri Financial Times: Cum a folosit Israelul softul de spionaj Pegasus în strategia sa diplomatică

0

Compania israeliană NSO, cea care a vândut guvernelor din întreaga lume un spyware folosit pentru supravegherea telefoanelor, joacă un rol crucial în strategia diplomatică a Israelului, pe măsură ce acesta încearcă să curteze țări din Golf sau din alte colțuri ale planetei, inclusiv Europa, scrie Financial Times. Acest lucru a mai fost amintit în trecut, dar a ieșit în evidență acum, după investigația multinațională de presă care a arătat că softul Pegasus a fost folosit de cazuri regimuri represive nu doar împotriva infractorilor sau teroriștilor, ci și împotriva jurnaliștilor, a disidenților și a opozanților politici.


La apogeul pandemiei COVID, ministrul apărării de la acel moment, Naftali Bennett, acum premier, a propus ca autoritățile să folosească producătorul de spyware militar NSO pentru a supraveghea mișcările cetățenilor, cu scopul de a controla răspândirea virusului.


Sugestia nu s-a concretizat. Însă ea arată legăturile strânse ale guvernului cu compania israeliană care acum este criticată de activiști pentru că a vândut softul de supraveghere Pegasus unor regimuri represive din întreaga lume, scrie Financial Times.


Software-ul, care are nevoie de un aviz al guvernului pentru export, deoarece este considerat o armă, a devenit în ultimii ani o parte crucială a eforturilor diplomatice ale Israelului.


Această situație a ajuns acum în atenția comunității internaționale, după dezvăluirile de presă care au arătat că Pegasus a fost detectat în telefoanele a cel puțin 37 de jurnaliști, avocați și activiști politici.


„Din anii 1960, Israelul și-a folosit vânzarea de arme pentru câștiguri diplomatice, singurul lucru care se schimbă este numele țărilor”, a observat Eitay Mack, un avocat israelian pentru drepturile omului, care a încercat repetat să obține anularea licenței de export a NSO.


„Întrebarea este dacă va exista vreo schimbare în politica de export”, a adăugat acesta.


În vreme ce dezvăluirile din scandalul Pegasus au stârnit un scandal internațional, criticile la adresa Israelului au lipsit în general.


Relatările „par tendențioase și cu o motivație comercială”, a declarat parlamentarul Yair Golan, fost oficial militar, care a sărit în ajutorul NSO.


„Nu doar NSO face astfel de lucruri”, a spus el.


Ministerul Apărării, care trebuie să aprobe fiecare licență de export, a spus și el că „măsuri potrivite sunt luate” dacă sunt dovedite încălcări ale licenței de export.


Cofondatorul NSO, totodată și director executiv al companiei, Shalev Hulio, a intervenit la rândul lui pentru a respinge dezvăluirile de presă potrivit cărora softul NSO ar fi fost folosit în mod regulat împotriva membrilor societății civile, a liderilor opoziției și în general a unor oameni fără legătură cu terorismul sau infracționalitatea.


„Subliniem foarte vocal că acestea nu sunt ținte ale Pegasus sau selectate drept ținte ale Pegasus, sau ținte potențiale. Asta nu are legătură cu vreun client de-al nostru sau cu tehnologia NSO”, a spus el pentru Financial Times, asigurând că va închide sistemele oricărui client care a folosit tehnologia pentru a infecta telefoane aparținând jurnaliștilor sau membrilor societății civile.


Reprezentanții companiei israeliene au declarat în trecut că nu au acces la lista de ținte ale clienților săi. Hulio a precizat însă că NSO a discutat cu fiecare client în parte pentru a ajunge la această concluzie.


Toți vor să fie clienții NSO


În ultimii ani, Israelul a curtat statele din Golf, precum UAE, Bahrain sau Arabia Saudită, oferind o cooperare de securitate clandestină împotriva dușmanilor comuni - de la Frăția Musulmană la Iran, scrie Financial Times.


Pe măsură ce țările au strâns relațiile, organizații precum Amnesty International au observat tot mai multe atacuri cu ajutorul Pegasus asupra telefoanelor jurnaliștilor, disidenților și activiștilor din regiune.


„Este ca o jucărie pe care orice ofițer al serviciilor secrete o dorește”, a explicat o persoană implicată în promovarea produselor NSO în Golf.



„Sunt încântați de demonstrații, apreciază faptul că este produs în Israel”, a adăugat el.


Atacuri cu ajutorul Pegasus au fost documentate și asupra criticilor unor guverne precum cele din Ungaria, India sau Rwanda, într-un moment în care premierul Benjamin Netanyahu căuta relații apropiate cu liderii de dreapta din aceste țări.


Timp de ani de zile, Israelul a ignorat solicitările Raportorului ONU pentru Libertatea de Exprimare și a altora de a impune un moratoriu pe vânzările de spyware și de reglementa mai strict exporturile.


Directorul executiv al NSO a respins însă orice sugestie că produsele companiei au fost susținute peste hotare de statul Israel.


„Nu suntem o unealtă pentru diplomație a guvernului israelian. Suntem o companie comercială, acționarii noștri sunt o firmă britanică de capital privat”, a spus Hulio, cu referire la Novalpina Capital.


„Aceste acuzații sunt doar teorii”, a asigurat el.


Sprijin puternic din partea politicului


Totuși, cei care au încercat să combată influența NSO în Israel spun că această companie se bucură de un sprijin puternic din partea cercurilor politice și juridice din țară.


Când niște activiști mexicani pentru drepturile omului au dat în judecată compania, un judecător israelian a decis că procesul trebuie ținut în secret.


Un judecător cu un trecut în serviciile secrete militare se ocupă de un caz deschis de un disident saudit și prieten al jurnalistului Washington Post Jamal Khashoggi, ucis în Turcia.


Judecătorul nu s-a recuzat, deși a admis o relație anterioară cu avocații NSO.


„Impresia pe care o am este că guvernul este dornic să îi ajute, în special atunci când vine vorba despre ținerea discuțiilor departe de atenția publicului”, a observat Alaa Mahajna, avocat principal în ambele procese.


„Companiile ar trebui să fie responsabile pentru tehnologia periculoasă pe care o vând, dar cea mai eficientă cale este prevenția și, din păcate, doar Ministerul Apărării poate face asta”, a mai spus avocatul.


Hulio a evitat să comenteze pe tema dosarelor aflate în justiție. Compania a precizat însă oficial că „aceste chestiuni au mai fost aduse oficial în instanță împotriva NSO și a altora, iar instanțele nu au acceptat poziția”.


NSO nu a ascuns legăturile cu guvernul israelian.


În 2019, avocații săi au spus, în cadrul unui proces, că dezvăluirea listei de clienți „va afecta relațiile externe ale statului”.


În alt caz, compania a precizat că inclusiv guvernul israelian folosește tehnologia NSO. În plus, mulți dintre angajații companiei provin din unitățile de elită ale armatei.


NSO a angajat de-a lungul timpului nume importante, precum Tim Ridge, fost secretar SUA al Departamentului pentru securitate internă, sau pe Juliette Kayyem, asistenta secretarului în același departament. Actuala ofensivă de PR este condusă de fostul cenzor al armatei israeliene.


Uneori, guverul israelian a intervenit pentru a direcționa vânzările companiei, au declarat pentru Financial Times două persoane care cunosc situația.


Acest lucru s-a întâmplat în special după scandaluri majore, cum ar fi cel al uciderii lui Khashoggi în 2018.


NSO a sistat inițial contractul cu Arabia Saudită, pe fondul acuzațiilor că tehnologia a fost folosită pentru monitorizarea lui Khashoggi și a asociaților săi.


Dar în 2019, compania a reînnoit contractul, cu aprobarea guvernului isralian, au spus cele două surse.


„A existat o încurajare directă de a ține această relație în viață”, a spus una dintre surse, care a adăugat că angajații NSO care se întorceau din Golf erau deseori intervievați de serviciile secrete israeliene.


Directorul companiei a negat că aceste discuții ar fi avut loc.


„Vaca sfântă a economiei”


Uneori, legăturile guvernului cu compania au fost chiar publice. După ce un baraj a cedat în Brazilia, în 2019, omorând sute de oameni, guvernul l-a trimis pe Hulio, care este rezervist, ca parte a unei unități de salvare constituite de armata israeliană.


„Am mers acolo deoarece sunt rezervist. Sunt mândru de ce fac și nu are nicio legătură cu NSO”, a spus el.


Cu ocazia aceea, Hulio a demonstrat că software-ul NSO poate fi de asemenea folosit pentru a identifica locul exact în care se află telefoanele mobile, până la ultimul centimetru, scrie cotidianul britanic.


„Israelul are anumite scopuri diplomatice, iar interesele lui și interesele acestor companii comerciale se întâlnesc”, a explicat Shay Aspril, un autor și jurnalist de investigații care a dezvăluit pentru prima dată amănunte despre tehnologia secretă a NSO în 2012.


„Publicul israelian nu înțelege pe deplin ce se întâmplă în sectorul tehnologiei - vaca sfântă a economiei - și pentru că publicul israelian nu este tocmai preocupat, nu există presiune pentru ca guvernul să schimbe ceva”, a concluzionat el.


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo