În ultimele luni, s-a discutat foarte mult cu privire la scutirea de TVA pentru exporturile extracomunitare. Pentru a clarifica situația privind modalitățile de justificare a scutirii de TVA pentru exportul de bunuri, în contextul modificărilor aduse legislației vamale, Ministerul Finanțelor a dat chiar și o circulară pe această temă, în care sunt incluse și câteva exemple.
Proceduri vamale de export
Pentru a desfășura activități de export extracomunitar, este necesar să știi că sunt necesare anumite formalităţi de ieşire, inclusiv măsuri de politică comercială şi, după caz, drepturi de export.
Conform customs.ro, mărfurile care urmează să fie scoase de pe teritoriul vamal al Uniunii sunt acoperite de o declarație prealabilă la ieșire care urmează să fie depusă la biroul vamal competent într-un anumit termen înainte de scoaterea mărfurilor de pe teritoriul vamal al Uniunii.
Declarația de ieșire va fi prezentată într-una din următoarele forme:
– declarație vamală, dacă mărfurile exportate sunt plasate sub un regim vamal pentru care o astfel de declarație se cere;
– declarație de reexport;
– declarație sumară de ieșire.
Necesitatea obținerii codului EORI
Oricare ar fi valoarea mărfurilor exportate, factura proformă sau factura comercială trebuie să conțină:
- numărul EORI.
- Delivery terms: DAP, urmat de numele orașului de destinație ; (Incoterms 2010 DAP – Delivery at place);
- Antetul firmei;
- Numărul facturii și data;
- Customs tariff code pentru fiecare produs în parte (dacă sunt mai multe și diferite); Customs tariff code – codul unic de identificare și încadrare a mărfurilor în sistemul vamal.
Pe orice factură trebuie de asemenea să se treacă numărul de bucăți, pretul per produs, țara de origine a mărfii, în aceeași limbă. De asemenea, se menționează dacă exportul este definitiv sau temporar.
Mai sunt de asemenea necesare următoarele documente:
- Copie CUI, CIF și Certificat EORI
- Copie după actele de proveniență a mărfurilor
- Lista de încărcare (packaging list).
Pentru mărfurile cu valori ce depășesc 1000 euro, pentru a se întocmi declarația vamală de export, este nevoie și de împuternicire pentru vămuire, CMR și un document de transport.
În funcție de tipurile de marfă, se mai pot cere și:
- Declarații pe propria răspundere
- Certificate de conformitate, calitate, analiză etc.
Pentru că nu poți desfășura niciun fel de activitate de import-export fără a deține un cod EORI, iată cum îl poți obține rapid: ne trimiți prin email la generare@cod-eori.ro toate actele necesare (certificatul de înregistrare de la ONRC, certificatul de înregistrare în scopuri de TVA – daca este cazul – și actul constitutiv, respectiv cartea de identitate pentru persoane fizice), iar noi ne ocupăm de tot. Tu trebuie doar să verifici mailul, pentru a primi codul (de obicei durează 1-2 zile). Pentru orice nelămuriri sau întrebări, ne poți contacta la 0754 474 556.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.