Descoperirea unor noi morminte aparținând copiilor indigeni morți în școlile rezidențiale din Canada a alimentat tensiunile sociale și a declanșat o serie de proteste, chiar de Ziua Canadei, în mod tradiţional o zi de sărbătoare în toată ţara, scriu Reuters și The Guardian.
Protestatarii au dărâmat statui ale reginei Victoria şi reginei Elisabeta a II-a în oraşul canadian Winnipeg, pe fondul creşterii nemulţumirilor în urma descoperirii rămăşiţelor a sute de copii în morminte nemarcate în apropierea unor foste şcoli rezidenţiale pentru copii indigeni conduse de Biserica Catolică în Columbia Britanică, relatează vineri Reuters, citată de Agerpres.
Un grup de persoane a scandat „nicio mândrie în genocid” înainte de a dărâma statuile suveranelor.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Demonstrators toppled statues of Queen Victoria and Queen Elizabeth in Winnipeg this afternoon during rallies honouring the children discovered in unmarked graves on the sites of former residential schools over the past month. <a href="https://t.co/Zx0aqPGcOW">pic.twitter.com/Zx0aqPGcOW</a></p>— APTN News (@APTNNews) <a href="https://twitter.com/APTNNews/status/1410753619431919618?ref_src=twsrc%5Etfw">July 2, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Protestul a izbucnit după ce, joi, 182 de morminte nemarcate au fost găsite în apropierea unei școli internat pentru copii indigeni din țară. A fost doar ultima dintre descoperiri. În ultima lună, peste 1.000 de astfel de morminte au fost găsite.
Descoperirea mormintelor a reaprins trauma suferită de aproximativ 150.000 de copii nativi americani, metişi şi inuiţi care au fost separaţi de familiile lor, limbă şi cultură şi înscrişi cu forţa până în anii 1990 în peste 130 din aceste şcoli rezidenţiale din întreaga ţară – finanțate de guvern și administrate de bisericile creștine – pentru a fi integrați, reeducați.
Mulţi dintre acești copii au fost maltrataţi sau supuşi la abuzuri fizice și sexuale şi peste 6.000 au murit în aceste şcoli, a stabilit în 2015 o comisie de anchetă, care a vorbit despre un adevărat „genocid cultural” comis în Canada.
Proteste în sprijinul copiilor indigeni au avut loc joi şi în Toronto, centrul financiar al Canadei, în timp ce un marş #CancelCanadaDay (Anulaţi Ziua Canadei) a atras în capitala Ottawa mii de persoane în sprijinul victimelor şi al supravieţuitorilor sistemului şcolilor rezidenţiale.
Joi, poliția din Calgary a anunțat că zece biserici din oraș au fost vandalizate peste noapte cu vopsea portocalie și roșie, scrie The Guardian. Într-un caz, o inscripție cu numărul „215” - trimitere la cele 215 morminte descoperite la finalul lunii mai - a sugerat că aceste acte au legătură directă cu nemulțumirea comunităților indigene.
În ultimele săptămâni, mai multe biserici au ars, poliția suspectând că focul a fost pus în mod deliberat.
Pentru comunitatea indigenilor din Canada, descoperirile nu au fost o surpriză, de fapt, națiunile indigene au vorbit despre asta timp de un secol, a spus, într-un interviu pentru Libertatea, Niigaanwewidam Sinclair, profesor asociat la Universitatea din Manitoba.
Problema, a explicat Sinclair, este că timp îndelungat, autoritățile canadiene nu au făcut aproape nimic pentru a cerceta aceste abuzuri, pentru a-și admite vina și pentru a încerca o reconciliere, iar când au făcut-o, au făcut-o superficial.
Responsabilitatea nu aparține doar autorităților și bisericilor care au participat în mod activ la aceste abuzuri, a adăugat el.
„Canadienii au participat la un genocid al popoarelor indigene. Poate nu au fost conștienți sau pe deplin conștienți că participau, dar ideea este că fiecare canadian a susținut guvernul în trecut și azi, pentru că genocidul continuă și azi”, a mai declarat profesorul.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.