Un sondaj realizat de compania americană de analiză și cercetare Gallup arată că anul trecut s-a înregistrat un record de emoții negative în întreaga lume. Oamenii s-au simțit mai triști, mai stresați și mai îngrijorați în 2020 decât în ultimii 15 ani. Iar aceste emoții și trăiri nu s-au datorat doar pandemiei.
Studiul s-a întins pe parcursul anului 2020 și începutul lui 2021 și a fost derulat în 115 țări. Aproximativ 1.000 de respondenți cu vârste de peste 15 ani din fiecare stat au participat la cercetare.
4 din 10 adulți au fost îngrijorați și stresați
Oamenii au fost întrebați dacă s-au simțit, cu o zi înainte de completarea chestionarului, îngrijorați, stresați, triști, furioși sau dacă au avut dureri fizice.
40% dintre respondenți au spus că s-au simțit îngrijorați sau stresați și 29% au experimentat durere fizică. S-au simțit triști 27% dintre participanții la studiu, iar alți 24% au spus că s-au simțit furioși.
Pandemia nu este singura cauză a stării oamenilor, pentru că nivelul emoțiilor negative era deja pe o pantă ascendentă încă din 2015, arată datele obținute de Gallup de-a lungul anilor. De la 28 de puncte în 2015, indexul emoțiilor negative a ajuns, în 2020, la 32.
Cel mai greu an din ultimii 15
Față de 2019, procentele celor care au experimentat sentimente de îngrijorare, furie, tristețe și stres au atins însă noi recorduri în 2020. Nivelurile de îngrijorare și tristețe au crescut cu câte un procent, iar cel al furie a crescut cu două procente.
Procentul celor care au resimțit dureri fizice este singurul care a scăzut cu două procente, la 29%, după ce câțiva ani s-a menținut la același nivel de 31%.
40% din oamenii din întreaga lume s-au simțit foarte stresați anul trecut, conform studiului. Procentul face din 2020 cel mai stresant an din ultimii 15.
Procentul celor care au experimentat o stare de încordare a crescut cu cinci procente față de 2019. Asta înseamnă, spun realizatorii studiului, că în 2020 au fost stresate cu 190 de milioane de persoane mai mult decât anul anterior.
Nu toți oamenii au perceput însă stresul la același nivel.
Irakul e țara care a înregistrat cel mai ridicat nivel al emoțiilor negative, cu 53 de puncte, urmată de Liban și Peru, cu 51 de puncte fiecare, Egipt (50 de puncte) și Tunisia (47).
Românii, însingurați de pandemie
Deși cercetătorii de la Gallup arată, cu date, că pandemia nu e principala cauză a emoțiilor negative pe care le-au resimțit oamenii în ultimul an, pentru că nivelul acestora era oricum pe un trend ascendent, un alt studiu derulat anul trecut la nivel mondial, intitulat COH-FIT, a concluzionat că starea generală a populației s-a deteriorat semnificativ în primele șase luni ale pandemiei de COVID.
În România, aproape 2.000 de persoane cu vârste între 28 și 50 de ani au răspuns chestionarului.
42% dintre acestea au raportat o creștere a nivelului de stres în acea perioadă, cea mai accentuată creștere fiind înregistrată în rândul femeilor și al tinerilor.
Un alt sentiment negativ al cărui nivel a crescut semnificativ în prima parte a pandemiei este singurătatea. 28% dintre repondenții din România la acest chestionat au spus că starea de singurătate a apărut sau s-a agravat din luna martie a anului trecut - în martie a fost instituită starea de urgență, care după două luni a fost înlocuită cu starea de alertă, menținută și în prezent.
Foto principală: EPA
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.