Slider

Imaginile dezastrului care a lovit România acum 46 de ani: zeci de morți, case prăbușite, stare de necesitate

0

Acum aproape cinci decenii, România a fost lovită de o serie de inundații catastrofale, cele mai afectate județe fiind Argeș, Buzău, Prahova, Ilfov, Mureș, Vâlcea, Covasna și Sibiu. Atunci, la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, a fost instituită starea de necesitate pe teritoriul României. Arhivele Naționale au publicat recent o serie de imagini de colecție de la acele momente dramatice.


„După ce zile întregi a plouat din abundență, la începutul lunii iulie 1975 inundații catastrofale au lovit România, provocând însemnate pagube materiale și pierderi de vieți omenești. Cele mai afectate au fost județele Argeș, Buzău, Prahova, Ilfov, Mureș, Vâlcea, Covasna și Sibiu, unde 49 de persoane au murit și 12 au dispărut”, se arată în descrierea făcută de Arhivele Naționale pe Facebook evenimentelor de acum mai bine de patru decenii.


Cei mai mulți morți, 11, au fost  înregistrați în județul Mureș, urmat apoi de județele Buzău (10) și Prahova (8).


Foto: Arhivele Naționale

Ceaușescu, vizite de lucru în zonele calamitate


În fața dezastrului, „în data de 3 iulie 1975 a fost instituită starea de necesitate pe teritoriul României, dispunându-se ca unitățile militare și cele ale Ministerului de Interne să sprijine autoritățile în acțiunile de prevenire și combatere a efectelor inundațiilor.


Totodată, s-a decis ca în agricultură să se ia măsuri pentru efectuarea de lucrări în vederea scurgerii apelor și salvării recoltelor, iar în transporturi să se acționeze în vederea punerii în circulație a drumurilor publice”.


Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, însoțit de restul oficialilor din Comitetul Central, a luat la pas localitățile cele mai lovite de inundații, în așa-numitele vizite de lucru în zonele calamitate.


Nicolae Ceaușescu în vizită la lucru la inundații | Foto: Arhivele Naționale

„Râurile Mureș, Olt, Argeș, Ialomița și Dâmbovița au inundat localități și terenuri agricole, viiturile au avariat șosele, căi ferate și poduri. Comisia Centrală de Apărare Împotriva Inundațiilor a monitorizat situația din țară și a coordonat activitățile de prevenire și combatere a inundațiilor”, mai scriu cei de la ANR. 



Donații importante din Turcia, Olanda sau Norvegia


România a început imediat să primească ajutoare internaționale, în special de la Crucea Roșie. Nemții din Germania de Est au donat o autoambulanță sanitară, două mașini cu instalații de filtrarea apei, un camion cu instalații sanitare, dar și patru-cinci camioane cu colete cu diverse obiecte. Suedezii au donat și ei trei instalații de purificarea apei, dar și 40.000 de coroane suedeze.


Bani au venit în România și din Marea Britanie, Canada, Norvegia, Belgia, Danemarca și Statele Unite. Olandezii au trimis 10 tone de lapte praf, vecinii bulgari - grâu și bumbac, dar cea mai notabilă donație a venit de la turci.


Semiluna Roșie a donat 10.000 de dolari, câte două tone de orez, fasole, pui cu mazăre și macaroane, 400 de pachete de ceai, opt tone de făină, dar și lapte praf și ulei. Iar Crucea Roșie din Iugoslavia a trimis 250 de pături, 200 de cutii cu tablete și 500 de kilograme de lapte praf.



Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo