După ce Comisia Europeană a cerut vineri retragerea de pe piață a tututor produselor care conţin un aditiv numit roşcovă care ar fi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, directorul ANSVSA, Mihai Ponea, a anunțat, sâmbătă, într-o intervenție telefonică la Digi24, că 100.000 de înghețate vor fi retrase de pe piața din România. Este vorba despre sortimentele de înghețată Snickers, Bounty și Twix, produse de compania Mars.
„Mars recheamă din România produsele noastre de îngheţată menţionate mai jos. Acest lucru se datorează prezenţei oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizorii noştri, la niveluri mai mari decât cele permise de legislaţia UE", a transmis compania.
"ESTE IMPORTANT că, deşi nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale pentru Europa, noi folosim doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele noastre de îngheţată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din îngheţată este minimal şi mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este nocivă”, a mai transmis Mars printr-o informare postată pe site-ul ANSVSA.
Potrivit ANVSVA, au fost identificate 10 loturi care vor fi distruse, în total fiind 100.000 de înghețate retrase de pe piața din România.
Listă produselor retrase şi a loturilor care vor fi distruse:
Directorul ANSVSA a transmis că produsele retrase conțin foarte puțin din acest aditiv, dar „consumul cumulativ din acest produs poate duce pe termen lung la tulburări cardiace, pulmonare, cancerigene chiar”.
Ce este roșcova, aditivul care ar fi contaminat cu oxid de etilenă
Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.
Comisia Europeană a decis, vineri seară, că produsele care conţin roşcovă, aditivul carear fi contaminat cu oxid de etilenă, vor trebui retrase toate de pe piaţa europeană chiar dacă pesticidul nu este detectat, "pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori", potrivit Agerpres.
Numai în Franţa, câteva sute de referinţe de îngheţată, precum şi mai multe produse (susan, condimente, infuzii, suplimente alimentare, zahăr pudră) au făcut, din toamna anului 2020, obiectul unei proceduri de rechemare care poate pot fi consultată pe site-ul Represiunii fraudelor (DGCCRF).
Cum își pot primi cumpărătorii banii înapoi
„Dacă aţi achiziţionat unul sau mai multe dintre produsele impactate şi doriţi să solicitaţi rambursarea costului, vă rugăm să trimiteţi poza ambalajului fiecărui produs, împreună cu numele şi prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail şi adresa dvs. poştală, la contactmars@mhmr.ro. Pentru validarea cererii dumneavoastră, vă rugăm ca în poza/pozele transmise să fie vizibile data valabilităţii şi codul lotului pentru fiecare produs. Aceste informaţii sunt pe spatele ambalajului, ca în poza de mai jos. Dacă solicitaţi rambursarea pentru mai multe produse, vă rugăm să trimiteţi si o poză cu toate ambalajele produselor”, le transmis producătorii celor care cumpărat produse din loturile respective.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.