KRIK, centru de investigație jurnalistică din Serbia, parte din OCCRP, care investighează crima organizată și corupția, a fost asociat repetat cu „mafia” din țară de tabloidele care susțin guvernul și președintele. Zilele acestea, pe prima pagină a unui tabloid s-a creat o legătură între KRIK și o grupare de crimă organizată, lucru care îi pune în pericol pe jurnaliști, susține OCCRP. Articolul ar putea fi o reacție după ce organizația a publicat informații despre relația președintelui Aleksandar Vučić cu cel suspectat că ar fi liderul bandei.
Publicația online KRIK din Serbia, a organizației nonprofit omonime, și redactorul-șef Stevan Dojčinović sunt de mai mult timp țintele campaniei de defăimare din partea tabloidelor care-l susțin pe președintele sârb Aleksandar Vučić și guvernul.
Presupusa legătură dintre o grupare de crimă organizată și jurnaliștii de investigație le pune în pericol viața celor din urmă, aratăOCCRP (Proiectul de raportare privind crima organizată și corupția).
„Această strategie nesăbuită îi plasează pe colegii noștri în vizorul grupurilor criminale violente, iar guvernul sârb va fi de vină dacă li se va întâmpla ceva rău”, spune jurnalistul român Paul Radu, cofondatorul OCCRP. „KRIK este în slujba poporului sârb și guvernul ar trebui să facă același lucru”.
Aleksandar Vučić este și președintele Partidului Progresist Sârb, care a dat premierul în 2017.
ONG-ul media, un grup „mafiot-criminal”
Atacurile s-ar putea datora faptului că KRIK a publicat transcrierile interogatoriului unui procuror cu liderul bandei (deocamdată încă suspect), care a afirmat că președintele țării i-a cerut favoruri în repetate rânduri.
Unele dintre ele: să-i împiedice pe microbiști să scandeze în timpul meciurilor sloganuri împotriva președintelui și să intimideze protestatarii antiguvernamentali.
Suspectul, Veljko Belivuk, arestat recent, e acuzat că a condus o bandă criminală care, potrivit autorităților, cel mai probabil a folosit un tocător de carne industrial pentru a scăpa de cadavrele victimelor.
Vučić a negat însă că s-ar fi întâlnit vreodată cu Belivuk.
Tabloidele, controlate cel mai probabil de guvernul lui Vučić, i-au acuzat pe reporterii KRIK că ar fi colaborat cu banda lui Belivuk pentru a-l răsturna pe președinte. Potrivit unei publicații pro-guvern, KRIK este un grup „mafiot-criminal”.
Stevan Dojčinović, redactorul-șef KRIK, a amintit, într-o declarație pentru OCCRP, că publicația online pe care o conduce a fost prima din Serbia care a îndrăznit să scrie despre banda lui Belivuk, chiar cu mult înainte ca acesta să fie arestat.
Reacția Parlamentului European
Coaliția pentru Libertatea Presei din Serbia, care cuprinde șase organizații, a condamnat atacul mediatic asupra organizației nonprofit KRIK și l-a descris drept „o campanie de denigrare” a jurnaliștilor și editorilor KRIK, „transformați în ținte într-un mediu al linșajului”.
Reprezentanții coaliției au adăugat și că astfel de atacuri care vizează presa independentă sunt la ordinea zilei în țara lor: „Politicieni, parlamentari și oficiali de stat de rang înalt participă la ele”.
În martie anul trecut, când KRIK și Dojčinović au trecut printr-o altă campanie de defăimare, au existat apeluri din partea Parlamentului European pentru ca autoritățile sârbe să investigheze atacurile și să se asigure că presa independentă își poate îndeplini rolul de câine de pază al democrației în Serbia.
Centrul de investigație KRIK a fost premiat cu diverse ocazii, iar redactorul-șef Stevan Dojčinović a câștigat, în 2019, premiul Knight International Journalism Award, acordat pentru materiale jurnalistice excelente care fac o diferență în viețile oamenilor din întreaga lume.
Unul dintre scopurile acestei organizații media este să-și ajute cititorii să înțeleagă cum le afectează viața crima organizată și corupția.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.