Slider

„Laboratorul de testare” COVID”. Lumea urmărește cursa dintre vaccinuri și varianta Delta a virusului în Marea Britanie

0

Pentru a doua oară de la izbucnirea pandemiei, Marea Britanie se găsește într-o poziție unică. Din cauza unei combinații de factori ce țin de istorie, biologie și politică, Regatul are în același timp o campanie avansată de vaccinare, dar și un val major COVID alimentat aproape în totalitate de varianta Delta a virusului, scrie The Guardian.


Întreaga lume urmărește cu atenție ce se întâmplă în Marea Britanie, pentru a afla care va fi rezultatul cursei dintre vaccinuri și tulpina mai contagioasă a virusului, cea depistată inițial în India.


Alte țări, Israelul printre ele, au vaccinat o proporție mai mare de populație, dar nu au un val așa de intens provocat de varianta Delta. India, pe de altă parte, a avut și încă mai are un număr masiv de cazuri de infectare cu această variantă, dar o proporție redusă de vaccinați.


Iar America de Nord, Europa și Asia sunt în mare parte în urma Marii Britanii în ceeea ce privește campania de vaccinare și încep să se confrunte abia acum cu varianta Delta.


Un lucru cert, spune Organizația Mondială a Sănătății, este că varianta Delta va deveni pretutindeni dominantă. În prezent, ea reprezintă o cincime din numărul de cazuri în SUA, de exemplu, dar este așteptat să domine în cinci săptămâni.


După un declin de 10 săptămâni, numărul de cazuri de infectare crește iarăși în Europa. În Franța, spre exemplu, principalul consilier al guvernului pe tema COVID a avertizat cu privire la un al patrulea val, alimentat de tulpina Delta.


În schimb, „Marea Britanie este într-o poziție unică”, spune pentru The Guardian Mark Woolhouse, profesor specialist în boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh.


Avem cel mai mare focar cu varianta Delta într-o țară bine vaccinată. Suntem laboratorul de testare al lumii.

Mark Woolhouse:

Marea Britanie a vaccinat cu ambele doze peste 48% din populație.


Un nou val COVID în Marea Britanie Sursa: Worldometers

Ce putem afla urmărind Marea Britanie


Există suficiente lucruri pe care alte țări le pot afla urmărind evoluția situației din Marea Britanie în următoarele luni.


Cele mai evidente sunt felul în care această variantă se extinde în rândul populației și ce impact au vaccinurile și diferitele niveluri de vaccinare asupra numărului de cazuri, spitalizări și decese.


Analiza Public Health Anglia a arătat deja că Delta este cu 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa, cea depistată inițial în Kent. În plus, Delta are mai multe șanse de a provoca simptome severe și implicit spitalizarea persoanelor infectate.


Există însă și unele vești bune. Vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt mai puțin eficiente împotriva variantei Delta decât împotriva variantei Alpha, în special după o doză, însă după ambele doze, ele previn riscul spitalizare în proporție de 96%, respectiv 92%.


Este un rezultat foarte bun, care oferă încurajare țărilor care se pregătesc pentru un nou val de infectări.


„Oamenii se vor uita fără îndoială la Marea Britanie și vor învăța cât mai mult din experiența noastră”, spune profesorul David Salisbury, fost director de imunizare la Departamentul de Sănătate.


„Dacă Marea Britanie are o anume proporție din populație vaccinată, iar Franța are cu o treime mai puțin, francezii ar putea extrapola pentru a afla ce înseamnă asta pentru ei. Sunt convins că este ceea ce mulți oameni din domeniul sănătății vor face în multe țări”, adaugă el.


Probabil cea mai importantă întrebare este aceasta: poate vaccinarea să ducă la evitarea creșterii numărului spitalizărilor sau al deceselor?


În vreme ce vaccinurile reduc masiv riscul de deces, ele nu îl reduc la zero și fac chiar mai puțin pentru a reduce infectările. De aceea, când o variantă foarte transmisibilă precum Delta este în circulație, ea tot va avea șanse mari să se transmită la scară largă și să îi găsească pe acei oameni care sunt nevaccinați sau care nu sunt bine protejați de vaccinurile lor.


Celelalte țări vor înțelege prin urmare cât de mare este pericolul în care se află, în funcție de cât de periculoasă se va dovedi varianta Delta în Marea Britanie.


„Legătura (dintre infectare și spitalizare sau deces) nu poate fi complet ruptă decât dacă eradichezi virusul. Dacă virusul este încă în circulație, vor exista consecințe”, avertizează Salisbury.


O întrebare care rezultă de aici este: ce proporție din populație trebuie să fie vaccinată pentru ca epidemia națională să fie stopată. Și este de fapt acest lucru posibil?


Iaraelul a reușit inițial să reducă la minim infectările, mulțumită campaniei agresive de vaccinare, dar numărul cazurilor a reînceput să crească, în special în rândul adolescenților, din cauza variantei Delta.


Deocamdată, Israelul analizează la rândul său felul în care evoluează epidemia. Există însă o diferență. În vreme ce Israelul s-a bazat în special ăe vaccinul Pfizer, Marea Britanie a mizat pe AstraZeneca.


„Dacă Marea Britanie poate evita problemele serioase, asta e important pentru țările care s-au bazat pe AstraZeneca”, spune și William Hanage, profesor de epidemiologie și boli infecțioase la Harvard.


Pentru a stopa o epidemie cu varianta Delta, oamenii de știință cred că 85% din populație trebuie să fie protejată de un vaccin care previne transmiterea.


„În acest moment, cu siguranță nu am vaccinat suficienți oameni pentru a stopa circulația”, spune Woolhouse. „Ce ne spune asta este că nu am ajuns la pragul imunității de grup încă. Varianta Delta, fiind mai transmisibilă, a ridicat acest prag”, a spus expertul.


„Nu va exista o lume fără COVID”


Siân Griffiths, profesoară la Universitatea Chineză din Hong Kong, spune că și țările din sud-estul Asiei urmăresc cu atenție Marea Britanie și Israelul, pentru a vedea cum se descurcă cu noua variantă.


Aici există o situație specială. Multe dintre aceste țări au avut o strategie de tip „zero cazuri”, dar au și o rată foarte mică de vaccinare. Acum ele văd că numărul cazurilor crește și înțeleg că trebuie să grăbească campaniile de imunizare.


„Ce vedem este o concluzie tot mai clară cum că nu va exista o lume fără COVID”, spune ea.


Celelalte țări vor avea de învățat însă și o lecție privind comportamentul populației.


În Marea Britanie, în ciuda unor inechități, acoperirea campaniei de vaccinare esre una de invidiat, scrie The Guardian.


„Multe țări încearcă diferite strategii pentru a convinge oamenii să se vaccineze. Ar putea să încerce să înțeleagă de ce anume au venit britanicii în număr atât de mare să se vaccineze”, spune Griffiths.


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo