Vin vremuri și mai grele pentru micii crescători de porcine, pentru cei care întrețin în gospodărie unul sau doi doar pentru consumul propriu. Conform unui proiect de lege propus de Autoritatea Sanitar Veterinară, fermierii vor trebui să respecte o serie de reguli mult mai stricte. Noile norme au în vedere încercarea de a stopa răspândirea pestei porcine.
Cine nu respctă prevederile și măsurile de biosecuritate va fi sancționat. Amenzile ajung până la 8.000 de lei.
În legea care ar putea intra în vigoare în cel mai scurt timp se interzice hrănirea porcilor cu resturi alimentare din gospodărie, iar adăposturile trebuie prevăzute cu spații unde persoanele care îngrijiesc animalele să-și poată dezinfecta hainele și încălțămintea.
Spațiile unde sunt îngrijiți porcii trebuie să fie construite astfel încât să nu permită venirea acestora în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii, cu porci sălbatici sau alte animale din gospodărie.
Să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânați sau morți, carne şi subproduse rezultate de la acestea
Proprietarii unei astfel de ferme trebuie să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație, dar și în adăpost.
Îngrijitorul nu are voie intre în exploataţia de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare. De asemenea, trebuie să notifice medicul veterinar oficial / medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la orice modificare a stări de sănătate a porcinelor.
Orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi / sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial, orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie.
Să nu crească în exploatație scroafe și / sau vieri folosiți pentru reproducere – această condiție nu se aplică exploataţiilor comerciale.
Porcinele nu trebuie hrănite cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltare.
Nu trebuie folosit așternut vegetal pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare.
Persoanele străine nu au voie să intre în adăpostul animalelor.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.