O furtună solară masivă se apropie cu o viteză de 1,6 milioane de kilometri pe oră și se așteaptă să atingă Pământul miercuri. Fenomenul poate duce la căderea energiei electrice la nivel mondial, potrivit unui raport al spaceweather.com, informează Newsheads.in.
Raportul menționează că viteza vântului ar putea ajunge până la 500 km/s, declanșând o furtună geomagnetică și aurore cu latitudine mare.
„Furtuni geomagnetice absolute sunt improbabile, dar tulburările geomagnetice mai mici ar putea provoca aurore cu latitudine mare”, a informat spaceweather.com.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (ANOA) ar fi clasificat furtuna solară drept G-1 sau „minoră”.
De asemenea, a menționat că erupția solară va afecta probabil sateliții care operează în atmosfera superioară a Pământului, ceea ce ar putea afecta navigația GPS, semnalele telefonului mobil și televiziunea prin satelit.
În plus, furtuna solară ar putea perturba rețelele de electricitate din întreaga lume.
Ce este o furtună geomagnetică?
Furtuna geomagnetică este o perturbare temporară a magnetosferei cauzată de perturbări ale materiei interplanetare. O furtună geomagnetică este o componentă majoră a vremii spațiale și este cauzată de unda de șoc a vântului solar care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.
Furtuna este rezultatul unor schimbări majore ale curenților, plasme produse de vânturile solare, conform NOAA.
Cea mai puternică furtună geomagnetică înregistrată vreodată a avut ca rezultat evenimentul Carrington din 1859.
O erupție solară mai puternică s-a produs și în anul 1989, când particulele solare au lovit orașul Quebec, Canada, provocând pagube ale rețelelor de alimentare cu energie electrică, lăsând localitatea în beznă timp de nouă ore.
În prezent, Soarele este la începutul ciclului sau de 11 ani, în care se produc erupții și explozii de intensități diferite. Se așteaptă ca aceste evenimente să atingă maximumul în jurul anului 2025.
FOTO: EPA
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.