Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luni, 12 iulie, printr-unul din cercetătorii săi de top, că amestecarea vaccinurilor anti-COVID este ca o loterie și nu o recomandă, notează Reuters.
Soumya Swaminathan, directorul ştiinţific al OMS, a declarat că forul pe care-l reprezintă nu susține administrarea, la rapel, a unui ser diferit de cel administrat ca primă doză, deoarece există puține date disponibile despre impactul acestui fapt asupra sănătății.
Discuția despre administrarea unui ser diferit la rapel a apărut după ce au fost raportate tromboembolii în urma inoculării AstraZeneca și s-a pus problema trecerii la Pfizer sau Moderna pentru a doua doză, deși acestea sunt făcute cu o tehnologie diferită - ARN mesager.
„Este o tendință puțin periculoasă aici. Ne aflăm într-o zonă gri, nu avem date, dovezi suficiente în ceea ce privește amestecul și potrivirea”, a afirmat Soumya Swaminathan, într-un briefing online.
În urmă cu o lună, Italia a autorizat administrarea unui vaccin anti-COVID diferit, la rapel. Agenția națională a medicamentului din Italia a anunțat că persoanele sub 60 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca vor putea solicita un ser diferit la rapel.
În România, Comitetul de vaccinare anti-COVID a amânat luarea unei decizii în acest sens.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare, a anunțat marți, 6 iulie, se așteaptă noi date științifice, mai concludente, înainte de a le permite românilor care au făcut prima doză de vaccin împotriva COVID-19 cu AstraZeneca să primească la rapel Pfizer sau Moderna.
„Datele științifice de la acest moment vor fi reevaluate după finalizarea studiilor clinice și considerăm că este mai prudent la acest moment să așteptăm validarea rezultatelor finale până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită”, a spus medicul militar.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.