Video
Mai bine mai târziu decât niciodată. Cam asta pare deviza campaniei de vaccinare la noi. Pragul de 5 milioane de oameni imunizaţi a fost atins abia la două luni după termenul impus chiar de oficiali. Aşa că România a ajuns pe penultimul loc în Europa în clasamentul vaccinării. Doar Bulgaria stă mai prost decât noi. Apropierea valului 4 nu pare să sperie pe nimeni, iar centrele de vaccinare sunt acum aproape goale.
Vezi și
Florin Cîțu, premier: La finalul lunii mai, ar înseamna în cel mai pesimist scenariu să avem aproape 5 milioane de persoane vaccinate și, într-un scenariu mai optimist, 6,3 milioane de persoane vaccinate.
N-a ieşit niciun scenariu. Pe 31 iulie abia am atins ţinta pesimistă a premierului. Cu două luni mai târziu. Iar în clasamentul european am căzut dramatic până pe penultimul loc la vaccinare. Prin centre bate vântul în ultima vreme. Dacă acum trei luni, centrul din Piață Constituției era cel mai căutat centru de vaccinare, se vaccinau aici peste o mie de persoane în fiecare zi, acum este pustiu. De exemplu ieri s-au vaccinat aici doar 78 de oameni.
Românii din străinătate vin acasă să se vaccineze
Dacă cei de aici nu se înghesuie, alţii fac eforturi serioase să se vaccineze. Andrei are 35 de ani si a venit special din Germania pentru asta.
Andrei: Sunt cozi foarte mari, sunt nu știu câte site-uri să te programezi și nu găsești niciun loc. Și aici sunt mii de locuri libere. Aici nu cred că mai există pandemie. Acolo oamenii sunt un pic mai conștienți decât aici.
Cea mai ridicată rată de vaccinare o are categoria de vârstă 60-69 de ani. Urmează categoria 50-59, și tot în top persoanele și mai în vârstă. La coadă clasamentului sunt tinerii. Până în acest moment doar 17 la sută dintre cei cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani s-au vaccinat.
Medicii spun că valul 4, în special noua tulpină, va lovi cel mai mult în nevaccinaţi
Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balș: Vor avea un model de boală așa cum l-am întâlnit în valurile 2 și 3. Cu forme severe mai ales dacă asociază și boli de risc, obezitate, diabet zahăr, boli de inimă. Sunt aici pacienți care au nevoie de oxigen, pot ajunge la intubati și ventilație mecanică și risc de deces.
Cei deja imunizaţi riscă doar forme de boală mai uşoare, fără să aibă nevoie de spitalizare.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.