NATO a condamnat luni atacurile cibernetice la adresa securităţii Alianţei, precizând într-un comunicat că incidentele de tip ransomware s-au înmulţit, acestea vizând infrastructura sa şi instituţiile democratice. SUA, Marea Britanie și alte state au acuzat China că se află în spatele unui campanii extinse de spionaj cibernetic, relatează Reuters.
Luni seară, Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat, într-un comunicat de presă, că se alătură demersurilor internaționale de condamnare a operațiunilor cibernetice maligne asupra Microsoft Exchange Server și a campaniei cibernetice a Grupării APT40, asociată statului chinez.
Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Canada au transmis un mesaj comun în condamnarea spionajului, despre care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că reprezintă „o amenințare majoră la adresa securității noastre economice și naționale”.
În același timp, Departamentul de Justiție al SUA a acuzat patru cetățeni chinezi - trei oficiali de securitate și un hacker - că au vizat prin atacuri cibernetice zeci de companii, universități și agenții guvernamentale din Statele Unite și din străinătate.
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Oficialii chinezi au declarat anterior că și China este o victimă a acestui flagel și se opune tuturor formelor de atacuri cibernetice.
Greu de tras la răspundere
În timp ce o mulțime de declarații ale puterilor occidentale semnalează o alianță largă, experții cibernetici au afirmat că lipsa consecințelor pentru China este evidentă. Cu doar o lună în urmă, declarațiile finale adoptate după summitul G7 și cel al NATO doar au avertizat China să își înceteze acțiunile, pe care le-a numit amenințări la adresa ordinii internaționale.
NATO a spus doar că membrii săi „recunosc” acuzațiile adresate Beijingului de SUA, Canada și Marea Britanie. Uniunea Europeană a declarat că îi îndeamnă pe oficialii chinezi să înceteze „activitățile cibernetice rău intenționate întreprinse de pe teritoriul său” - o declarație prin care nu se menționează explicit implicarea guvernului chinez în atacurile cibernetice.
Statele Unite au fost mult mai specifice, atribuind în mod explicit acțiuni precum cele care au afectat serverele care rulează Microsoft Exchange, la începutul acestui an, hackerilor afiliați Ministerului Securității Statului din China. Declarația a venit după ce Microsoft acuzase deja China de atacuri cibernetice.
Agențiile americane de securitate și informații au prezentat mai mult de 50 de tehnici și proceduri pe care „autori sponsorizați de către statul chinez” le folosesc împotriva rețelelor americane.
Washingtonul s-a concentrat în ultimele luni asupra Rusiei, acuzând hackerii ruși de o serie de atacuri ransomware din Statele Unite.
Statele Unite și China se află deja pe poziții conflictuale în ceea ce privește comerțul, acumularea militară a Chinei, disputele cu privire la Marea Chinei de Sud, represiunea împotriva activiștilor pro-democrați din Hong Kong și tratamentul aplicat uigurilor din regiunea Xinjiang.
România se alătură statelor occidentale
Ministerul Afacerilor Externe și-a exprimat luni, printr-un comunicat de presă, solidaritatea cu statele occidentale privind atacurile cibernetice asupra Microsoft Exchange Server și a condamnat campania cibernetică a grupării APT40, pe care o cataloghează drept grupare asociată statului chinez.
„România își exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în spațiul cibernetic și comportamentul iresponsabil în spațiul cibernetic. De asemenea, își reafirmă angajamentul ferm și implicarea în sprijinul consolidării eforturilor la nivel european și internațional pentru a preveni, descuraja și răspunde la astfel de acțiuni destabilizatoare, cu respectarea cadrului internațional de comportament responsabil statal adoptat la nivelul ONU, bazat pe dreptul internațional”, transmite MAE.
Oficialii români își manifestă sprijinul și pentru „promovarea și protejarea unui spațiu cibernetic global, deschis, liber, stabil și sigur, precum și protecția proprietății intelectuale reprezintă un obiectiv principal în susținerea dezvoltării economice, a societății și a securității la nivel internațional, cu respectarea valorilor democratice și a ordinii bazate pe reguli”.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.