Slider

Vaccinul antigripal ar putea reduce efectele severe ale coronavirusului. Ce arată un studiu derulat pe 75.000 de pacienți COVID

0

Persoanele vaccinate antigripal ar fi mai protejate de efectele grave ale infecției cu coronavirus și mai puțin expuse riscului de a avea nevoie de îngrijiri medicale de urgență după infectare, arată rezultatele unui studiu prezentat în cadrul Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, notează The Guardian.


„Am descoperit o legătură între vaccinarea antigripală și absența formelor severe de COVID, în sensul că persoanele care au făcut acest vaccin sunt mai puțin predispuse la a dezvolta o boală atât de gravă încât necesită spitalizare și mai ales îngrijire la Terapie Intensivă”, a declarat Devinder Singh, unul dintre coordonatorii studiului, profesor de chirurgie la University of Miami, la congresul desfășurat între 9 și 12 iulie.


Studiul care a dus la această descoperire a inclus aproximativ 75.000 de pacienți cu COVID-19 din Marea Britanie, SUA, dar și alte țări. Jumătate dintre aceștia fuseseră vaccinați antigripal înainte de a lua SARS-COV-2, jumătate nu.


Oamenii de știință implicați în studiu au încercat să echilibreze cele două „tabere”, în sensul în care să existe și într-una, și în cealaltă același număr de femei și de bărbați, să fie cam același număr de persoane în fiecare grupă de vârstă, același număr de fumători și același număr de oameni care suferă de anumite comorbidități. Totul, pentru că un dezechilibru ar fi putut influența într-un sens sau altul rezultatul cercetării.


De-a lungul studiului, cei aproape 75.000 de subiecți au fost urmăriți pentru cele mai grave 15 afecțiuni dezvoltate de pacienții COVID în patru luni de la infectare - printre acestea, tromboza venoasă (apariția cheagurilor de sânge) insuficiența renală și respiratorie.


În rândul celor care au fost vaccinați antigripal s-a constatat un număr semnificativ mai mic de accidente vasculare cerebrale, de tromboză venoasă profundă și speticemie, precum și de persoane care au avut nevoie de internare la terapie intensivă.


Concret, pacienții nevaccinați antigripal incluși în studiu prezintă un risc cu 45% până 58% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, sunt cu 40% mai predispuși să dezvolte tromboză venoasă profundă și cu 36% până la 45% să facă septicemie, arată studiul.


Pe de altă parte, cercetătorii spun că vaccinarea antigripală nu are drept efect o scădere a numărului deceselor asociate infectării cu coronavirus.


Potrivit specialiștilor, protecția față de efectele grave ale COVID-19 vine din faptul că administrarea vaccinului antigripal întărește, în general, sistemul imunitar.


O altă explicație ar fi aceea că persoanele care au primit vaccinul împotriva gripei au o stare generală mai bună decât cele care nu au fost imunizate.


Dacă aceste rezultate vor fi confirmate și de alte cercetări, ar putea fi o veste importantă, scrie The Guardian, mai ales pentru țările care nu și-au putut asigura până acum suficiente doze de vaccin anti-COVID-19 și unde perspectiva suprapunerii sezonului gripal cu pandemia de coronavirus este extrem de îngrijorătoare întrucât ar pune o presiune enormă asupra sistemelor de sănătate.


Cercetătorii avertizează că vaccinul anti-COVID nu trebuie înlocuit cu cel antigripal


Totuși, oamenii de știință avertizează că nu se recomandă înlocuirea vaccinării împotriva coronavirusului cu vaccinarea antigripală.


Este foarte important să subliniem faptul că recomandăm vaccinul împotriva COVID-19 și în niciun caz nu sugerăm că vaccinul antigripal este un substitut al vaccinului anti-COVID.

Devinder Singh, autor principal al studiului și profesor de chirurgie clinică la Universitatea din Miami:

„Cel mai bun mod de a te proteja față de COVID-19 este să te vaccinezi anti-COVID”, a spus, la rândul său profesorul Peter Openshaw, membru NERVTAG, grupul consultativ privind amenințarea COVID din cadrul Guvernului britanic.


În Regatul Unit, autoritățile se pregătesc să administreze a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului începând din toamna acestui an, alături de vaccinarea anuală antigripală, la persoanele de peste 50 de ani.


Decizia a fost luată în contextul îngrijorărilor că gripa sezonieră, care aproape că a lipsit anul trecut, va reveni periculos iarna viitoare și s-ar putea suprapune cu un nou val al cazurilor de infectare cu coronavirus.


Foto: EPA


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo