de Gheorghe OLTEANU
Îmi amintesc cum fie iertat Gheorghe Ile vorbea cu oricare prilej despre necesitatea deprinderii fiecărui locuitor al Vulcanului, și nu numai, cu strângerea selectivă a deșeurilor menajere din gospodărie. Numai că, între timp, el s-a dus și până la înfăptuirea visului său mai este mult de tot.
În urmă cu ceva vreme,
o doamnă care are la activ ani mulți lucrați în Italia îmi spunea despre cum se face acolo treaba asta. Primăria îi dă fiecăruia saci de nailon de diferite culori în care omul să pună, pe fracții, gunoiul rezultat în gospodărie. Într-unul fracția umedă, în altul hârtia, în altul ce-i din sticlă, în altul metalul și așa mai departe. Apoi, scoți fiecare sac, în fața casei, pe rând, într-o anumită zi a săptămânii, vine mașina de salubrizare, îl ia și gata. Normal că m-am mirat. Nu-s puncte de colectare cu tomberoane, ca la noi? Nu, nu sunt, mi-a răspuns femeia. Recent am avut ocazia să mă conving de adevărul spuselor ei.
În Orvieto
și în localitățile învecinate nu am văzut urmă de puncte de colectare a deșeurilor menajere cu containerele aferente. În fața fiecărei locuințe sunt câte trei-patru pubele de culori diferite. Unele sunt prevăzute cu sistem de închidere la care are acces doar proprietarul. În jurul lor nu vezi pic de mizerie și nici din aceia care să scormonească prin gunoaie. Marțea trecută, bunăoară, pe la opt și ceva dimineața, era rândul deșeurilor din hârtie. A apărut o autospecială, iar un ins, care, m-a surprins, era chiar șoferul, golea fiecare pubelă cu acest deșeu în burta mașinii.
Apoi, se urca la volan
și oprea la următoarea casă. Eram pe balcon și i-am făcut o poză. M-a observat și m-a întrebat care-i treaba. Acolo nu prea se obișnuiește să-i faci, anume, fotografii cuiva, chiar pe drum fiind. I-am zis în italiana mea de baltă că-mi place. Ce? Camionul? M-a întrebat el. Nu, nu, il servizitio! i-am făcut cunoscut. Mi-a zâmbit, mi-a făcut cu mâna și s-a dus mai departe.
Nu zic
ca așa ceva nu ar exista și în România. La Iași, de exemplu, am văzut astfel de containere pe strada Eternitate. Mai mult ca sigur că sistemul e deja prezent și în alte orașe mari ale țării. În Valea Jiului el mai are însă de așteptat. Nu că doar pentru că omul nu ar fi deprins pe de-a-ntregul cu colectarea selectivă, ci și deoarece punctele gospodărești arată așa cum le știm cu toții. Să ne mai mirăm, atunci, că, an de an, se tot pune problema creșterii taxei de gunoi menajer?
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.