Sute de români se joacă cu libertatea în aeroport sau la graniţă. Îi mint pe poliţiştii de frontieră sau chiar le prezintă certificate false de vaccinare doar ca să scape de carantină. Şi totuşi sunt prinşi! Cum? De pildă după pungile pline cu suveniruri din Grecia când ei pretind că şi-au făcut vacanţa în Bulgaria.
De la 1 iulie, oricine intră în ţară din zonele roşii trebuie să prezinte certificatul digital de vaccinare dacă vrea să scape de carantină. Într-o singură lună poliţiştii de frontieră au prins sute de români cu certificate false sa cu teste PCR trucate.
Cornel Stoica, dir. Centru de Supraveghere: Au modificat toate datele, dar codul QR nu au reuşit să îl modifice şi la citire s-a dovedit că este al altei persoane. La cele care arată că au trecut prin boală, modifică tot documentul. Spun că au luat prin intermediari, de pe internet. O altă parte spun că prin cunoştinţe pe care le-au avut în diferite clinici, cu garanţia că acele documente vor fi bune şi nu vor fi depistaţi. Da, unii susţin că nu ştiau că sunt false.
Pe lângă faptul că dau destui bani pe teste, cei care recurg la astel de trucuri îşi riscă libertatea.
Cornel Stoica, dir. Centru de Supraveghere: Mărturisesc că există un preţ, din ceea ce spun ei, între 50 şi 150 de euro, acolo unde se foloseşte euro şi 50 şi 90 de lire pentru Marea Britanie.
Bani la care se mai adaugă amendă sau până la trei 3 ani de închisoare pentru fals în declaraţii şi uz de fals. De cele mai multe ori aceştia au apelat la clinica de testare Google sau la prieteni care "se descurcă". Cert e că de cele mai multe ori, poliţia de frontieră îi prinde la vamă. Doar în ultimele două săptămâni, 90 de persoane s-au ales cu dosar penal după ce au încercat să intre în ţară cu documente falsificate.
Există şi un top al porţilor de intrare forţate cu certificate false: aeroporturile din Cluj, Bacău, Sibiu şi Bucureşti. Doar în ultima săptămână, şi doar în Cluj, poliţitştii au depistat 51 de certificate false şi au deschis 35 de dosare penale.
Ce indicii urmăresc autorităţile de frontieră
La frontierele terestre tactica e alta. Mulţi încearcă să mintă în privinţa ţărilor în care şi au petrecut vacanţa. În loc să recunoască de exemplu, că vin din Grecia ţară roşie spun că au fost în Bulgaria. Cum sunt prinşi?
Cătălin Mavrodineanu, şeful I.T.P.F. Giurgiu: Pot fi întrebaţi despre bilete de cazare, vouchere, facturi achitate pentru sejur. Primele semne de suspiciune sunt legate de bagajele personale. Au fost foarte multe cazuri în care colegii mei au observat în interiorul mijloului de transport produse cu etichete greceşti sau turceşti.
''Sunt nevoiţi, d-aia o fac. Dacă e familie cu 3-4 membri. Pentru economie face omul, altfel n-ar face. De la prieteni, se duce vorba.''
''Am auzit despre asta, dar nu am văzut. Însă am auzit. Probabil că oamenii le fac în Photoshop sau ceva de genul ăsta. Nu e foarte complicat să-l faci.''
Nu doar românii se confruntă cu astfel de situaţii. Pe internet s-a dezvoltat o adevărată afacere cu certificate false în toată Europa.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.