Justiţia scoţiană a abandonat joi procedura de extrădare a europarlamentarei Clara Ponsati, secesionistă catalană, procedură cerută de Spania pentru tentativa de secesiune din 2017, apreciind că nu mai este competentă în acest caz din cauza mutării ei în Belgia, informează AFP.
"Curtea nu are nicio competenţă în acest dosar", a declarat judecătorul Nigel Ross, punând capăt mai multor ani de proceduri judiciare în Scoţia cu privire la Clara Ponsati, unul dintre liderii tentativei de secesiune a Cataloniei, în 2017.
Judecătorul a explicat că Ponsati, 64 de ani, a notificat justiţia scoţiană în luna mai că locuieşte deja în Belgia, după ce a fost aleasă în Parlamentul European, şi că prin urmare nu mai este posibilă extrădarea ei din Scoţia.
Fostă ministru al educaţiei din guvernul catalan, Clara Ponsati este acuzată de "secesiune" de Spania, după ce a participat la proclamarea unilaterală a independenţei Cataloniei în 2017, scrie Agerpres.ro.
Profesoară de economie la universitatea scoţiană St.Andrews, ea era vizată de o procedură de extrădare examinată de justiţia scoţiană. Însă Clara Ponsati a devenit europarlamentară de la 1 februarie 2020, la o zi după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană şi după reatribuirea a 27 dintre cele 73 de mandate britanice ţărilor membre.
Cu toate acestea, extrădarea Clarei Ponsati este în continuare cerută de Spania. În martie, Parlamentul European i-a ridicat imunitatea, ca şi pe cea a secesioniştilor catalani Carles Puigdemont şi Toni Comin. În cazul celor doi, cererea de extrădare se află deja în mâinile justiţiei belgiene.
Tentativa de secesiune a Cataloniei a declanşat o profundă criză politică în Spania, pe care noul guvern de coaliţie al premierului socialist Pedro Sanchez a promis că va încerca să o rezolve prin negocieri.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.