Târgu Jiul va deveni, în perioada 9-15 august 2021, „scena” Festivalului Internațional de Artă Urbană Strad’Art, care se află, în acest an, la cea de-a treia ediție. Iar, cum 2021 este anul bicentenarului revoluției condusă de Tudor Vladimirescu, tema festivalului, în acest an, este: „REVOLUȚIE”.
Strad’Art este un eveniment organizat de Primăria Municipiului Târgu Jiu, curatoriat de Adrian Oniga, cel care l-a propus municipalității, în anul 2019. 6 artiști vor realiza, pe parcustul zilelor festivalului, picturi murale, pe pereții unor clădiri din Târgu Jiu. Epicentrul zonei de intervenții artistice este Cartierul 9 Mai, unde se propune înzestrarea acestei zone cu un nucleu de artă urbană, pentru a funcționa ca o nouă zonă culturală a orașului. Picturile murale și spectacolele stradale, care vor avea loc în timpul festivalului, au rolul de a avea un impact socio-cultural pozitiv pentru locuitorii acestui cartier. În zonă se vor picta pereții școlilor “Pompiliu Marcea” și “Constantin Brâncuși”, precum și calcanul unui bloc de locuințe. Alte intervenții artistice vor avea loc pe pereții Colegiului Tehnic “Ion Mincu”, la Muzeul de Artă, precum și la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu”.
Picturile murale vor fi realizate de Alaniz din Argentina și talentații artiști români Lost Optics, Mazerschi/Comunitatea 156, Pandele, Pisica Pătrată și Wanda Hutira.
Un eveniment complex
Fiecare zi a festivalului va găzdui diferite expoziții neconvenționale și workshop-uri, în spații precum Muzeul Național “Constatin Brâncuși” și Biblioteca Județeană “Christian Tell”, dar și manifestări artistice create în colaborare cu festivaluri internaționale de artă stradală din Hong Kong și Lima, Peru.
Primarul Municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută alături de iniţiatorul festivalului, Adrian Oniga, că festivalul Strad’Art a pus Târgu Jiul în calendarul artiștilor de acest gen: „Noi suntem, în momentul de faţă, doar beneficiarii acestui proiect. Cred că, dacă la nivel naţional şi european suntem pe o poziţie destul de apreciată, suntem datorită unui astfel de eveniment. Strad’Art-ul la Târgu Jiu este un eveniment care e în calendarul artiştilor de la nivel european cel puţin, ştiu că la ediţiile anterioare a fost un artist din Mexic, iar anul acesta va fi unul din Argentina. La prima ediţie, au fost realizate picturi stradale în zona centrală, la cea de-a doua în zona de nord a oraşului, iar acum vor fi în zona de sud.” (Marcel Romanescu)
O luptă între reclamă și artă
Adrian Oniga, inițiatorul festivalului, spune că l-a gândit ca o luptă între reclame și artă, dar și pentru că orașul merită să se alinieze unei tendințe, care prinde contur la nivel internațional:„Târgu Jiul a avansat foarte mult într-o luptă pe care arta stradală o poartă în lume și anume spaţiul public, care este împărţit între reclame şi nimic. Arta stradală îşi cere un drept în spaţiul public. Noi, cetăţenii, suntem obligaţi să vedem doar reclame pe blocuri, care sigur că sunt plătite, dar asta nu înseamnă că trebuie să fii obligat să vezi o reclamă pe tot blocul. Arta stradală este cea mai complexă formă de artă, este probabil cea mai importantă formă de artă recentă din lume, este o formă de artă imperios necesară pentru orice oraş în 2021, ca să poată să candideze la titlul de Capitală Culturală Europeană. Vă spun toate acestea, ca să înţelegeţi că Strad’Art nu este doar despre a picta câteva blocuri, câteva şcoli, despre a înfrumuseţa o zonă, cât pentru a ne adapta din punct de vedere social şi cultural la o tendinţă pe care o are lumea în acest moment”. (Adrian Oniga)
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.