Caz revoltător la un centrul pentru persoane cu dizabilităţi din Prahova. Un pacient ar fi fost bătut până la moarte de un infirmier beat. Abia după patru zile de agonie a fost dus la spital. Ar fi fost consultat şi trimis înapoi la centru. Câteva ore mai târziu a murit. În tot acest timp, incidentul a fost păstrat secret. Mai multe anchete sunt deschise în acest caz.
Duminică, 1 august, infirmierul ar fi intrat în tură beat, la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrică de la Călineşti. Ar fi scos afară 30 de beneficiari dintr-un pavilion al clădirii, spunându-le că trebuie să le aplice o corecţie. Printre ei, Nicolae, un bărbat de 61 de ani şi fratele său geamăn, Marcel. Pe primul, l-a lovit până a căzut pe jos.
Georgiana Pascu, Centrul de resurse juridice: A început să îi bată cu bestialitate cu picioarele, cu pumnii în burtă, în față. Colegă dumnealui de tură l-a apucat de braț – "nu îi mai bate că îi omorî". Nu s-a oprit. După care a fost chemată în jurul orelor 24 asistență medicală.
Deşi avea mai multe coaste rupte, Nicolae nu a fost dus la spital şi a rămas în agonie la centru. Abia după patru zile de la incident, când medicul centrului s-a întors din concediu, a văzut că pacientul se simte tot mai rău. Bărbatul a fost dus la spitalul judeţean Ploieşti, a fost consultat, dar trimis înapoi. A doua zi, de dimineaţă, a murit.
Nepotul bărbatului: Nu a pomenit în nicio secundă și sub nicio formă nu a dat de înțeles că omul acesta a fost bătut crunt. Nu, doar că nu mai trăiește. Și-a făcut datoria să mă anunțe, atât.
Familia susţine că nu a primit nicio explicaţie. Nepotul bărbatului: Nu am ştiut absolut nimic până în momentul în care socrul meu, fratele mai mare al celor doi, s-a dus să-l viziteze pe Marcel, care încă trăieşte şi l-a văzut cu vânătăi pe faţă, pe frunte şi l-a întrebat ce a păţit. Şi el a început să plângă şi a zis: "ia-ne de aici că ne omoară".
Deşi la două zile de la incident, centrul de recuperare a primit vizita reprezentanţilor unui ONG pentru drepturile omului, directoarea nici măcar nu a pomenit incidentul.
Director: Nu am știut. Reprezentanți ONG: Dar stiaţi ca aveți un om lovit când noi eram aici în vizităDirector: Nu știam.Reprezentanti ONG: Dar el era de duminica, noi am venit marți. Deci, dumneavoastra, ca șef de centru nu ați știut, când noi am venit, ca aveati doi rezidenti batuti.Director: Nu. Eram șef de centru, dar nu sunt și ziua și noaptea aici.Ștefania Dascălu, avocat: E un șir de abuzuri și un șir de incompetențe din partea multor persoane. Pe lângă specialiști nu există nici bun simt, un minim. Am luat legătura cu familia domnului să încercăm să îl ajutăm din punct de vedere legal. Cu procurorul o să mergem și luni la parchet să vorbim mai în detaliu de cazul acesta.
Astăzi, şi Marcel, fratele victimei, bătut la rândul său zdravăn de către infirmier, a fost luat cu ambulanţa şi dus la spital.
Alexandru Ion Bocioacă, Director DGASPC Prahova: Ar fi trebuit anunțat acest incident, dar nu a fost făcut.
Explicaţiile infirmierului
Infirmier: Nu am ce să discut, nu auziţi? Cum să mă consider vinovat? Ei s-au repezit la mine, ei au fost doi fraţi.
Florescu Mihaela, purtător de cuvânt IJP Prahova: În urma necropsiei, porcurorul TAIE a opinat schimbarea încadrării juridice din ucidere în culpa în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.
Anchetatorii vor stabili şi dacă medicii de la Spitalul de Urgenţă Ploieşti au procedat corect când l-au lăsat pe bărbat să plece la centru, deşi starea lui era una gravă.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.