Slider

VIDEO Dan Vîlceanu speră că se va face pace în coaliție, iar rectificarea bugetară se va face în câteva zile: 'Nu vor fi influențe majore în sume'

0
image

Rectificarea bugetară ar putea fi aprobată săptămâna aceasta şi nu vor fi influenţe majore în sumele prevăzute, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, după şedinţa de Guvern.

"Nu cred că vor fi influenţe majore în sumele pe care le-am prevăzut la această rectificare bugetară. Pe de altă parte, există într-adevăr venituri mai mari în această perioadă în acest an, dar şi cheltuieli mai mari şi trebuie să recunoaştem asta. Sunt cifre până la urmă publice. Dar pe de altă parte, aşa cum Consiliul Fiscal spunea că sunt venituri one-off, adică încasăm practic ce au amânat contribuabilii de anul trecut, să ştiţi că şi partea de cheltuieli sunt doar pentru această perioadă. Şi din punctul acesta de vedere cred că printr-o colectare constantă mai bună şi printr-o mai bună gestionare pe partea de cheltuieli vom reuşi să ţinem deficitul la ţinta pe care ne-am propus-o la această rectificare - 7,13% - şi sperăm ca spre finalul anului să putem să şi reducem puţin de la această ţintă pe care ne-am propus-o la rectificare", a spus Dan Vîlceanu, întrebat de jurnalişti dacă vor fi făcute modificări la proiectul de rectificare bugetară.

El a menţionat că toate măsurile adoptate luni vin să sprijine o colectare mai bună. E-factura va reduce din evaziunea fiscală în mod consistent şi reprezintă una dintre măsuri. De asemenea, el a inclus şi faptul că statul vine în sprijinul antreprenorilor şi permanentizează o parte dintre măsurile luate în trecut din care se poate observa uşor că s-a obţinut bani în plus la buget.

"Noi am fi vrut să adoptăm rectificarea deja, dar se întârzie puţin. Probabil săptămâna asta va fi adoptată şi rectificarea. Eu cred că rectificarea bugetară trebuie să se aprobe în momentul în care putem să includem în ea toate obiectivele şi toate sumele de până la rectificarea din noiembrie, cel mai probabil", a mai spus Dan Vîlceanu.

Conform proiectului de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat se vor majora, pe sold, cu suma de 15,523 miliarde lei, cheltuielile cu 18,747 miliarde lei, în timp ce deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va creşte cu suma de 3,224 miliarde lei.

Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte la 83,757 miliarde lei, acesta reprezentând 7,13% din PIB, în scădere faţă de nivelul de 7,16% din PIB cât s-a stabilit iniţial.

Potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ, este de aşteptat ca produsul intern brut să înregistreze o valoare nominală de 1.174,9 miliarde de lei, rezultată dintr-o creştere reală de 7% şi un deflator de 4% având în vedere evoluţiile economice din primele luni ale anului 2021, precum şi ridicarea majorităţii restricţiilor impuse de pandemie, dar şi faptul că în anul 2020 economia a avut o contracţie de 3,9%.

Prognoza de creştere economică utilizată la elaborarea bugetului de stat pentru anul 2021 s-a situat la 4,3%, cu o valoare nominală pentru anul acesta de 1.116,8 miliarde lei.


Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo