Astăzi, peste 80 de guverne din întreaga lume (reprezentând 90% din PIB-ul global) explorează sau experimentează monedele digitale ale băncii centrale (CBDC).
Din iulie 2021, doar cinci țări au lansat CBDC. Toate sunt națiuni insulare din Caraibe: Bahamas, Saint Kitts și Nevis, Antigua și Barbuda, Saint Lucia și Grenada.
Din toate economiile majore, China a avansat cel mai mult către un CBDC cu drepturi depline cu yuanul său digital, cunoscut și sub numele de e-RMB sau moneda digitală, plată electronică ( DCEP ).
Ce este yuanul digital?
CBDC-urile sunt monede digitale administrate de stat. În cazul Chinei, CBDC-ul său ar fi o versiune digitală a monedei sale, renminbi-ul chinezesc (prin urmare, e-RMB). CBDC-urile sunt similare cu monedele stabile , care sunt fixate la un raport 1: 1 cu o anumită monedă fiat.
Deci, yuanul digital nu este altceva decât echivalentul digital al monedei fizice a Chinei: țineți digital fiatul într-un portofel mobil, mai degrabă decât ca o bancnotă fizică în buzunar. Fiecare bancnotă fizică tipărită de banca centrală are un identificator unic, astfel încât fiecare jeton digital de yuani emis are același.
Spre deosebire de criptomonede, CBDC-urile nu se bazează de obicei pe un blockchain descentralizat , deoarece banca centrală va căuta să mențină o autoritate clară asupra registrelor.
Yuanul digital este deja utilizat?
Propus pentru prima dată în 2017, yuanul digital se află în etapa pilot din aprilie 2020.
Începând din octombrie 2020, Banca Populară Chineză (PBoC) a trimis cetățenilor milioane de yuani digitali ca parte a unui efort de testare a tehnologiei - și de a crea ceva buzz în jurul ei. Acest lucru este încă în desfășurare în vara anului 2021 .
Cetățenii chinezi pot cheltui deja yuanul digital într-un număr tot mai mare de magazine din toată țara, inclusiv Walmart .
De fapt, potrivit unui raport de progres realizat de PBoC în iulie 2021 , yuanul digital a fost utilizat până acum în 70,75 milioane de tranzacții, ajungând la o valoare totală de 34,5 miliarde de yuani (5 miliarde de dolari) până la sfârșitul lunii iunie.
Următorul pe agenda pentru yuanul digital este o lansare masivă în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 din februarie. Această lansare va include vizitatori străini.
Însă senatorul Cynthia Lummis (R-WY) și colegii ei senatori Marsha Blackburn (R-TN) și Roger Wicker (R-MS) au cerut Comitetului olimpic și paralimpic din SUA să oprească sportivii să folosească yuanul digital, deoarece „poate fi folosit pentru supravegherea cetățenilor chinezi și a celor care vizitează China la o scară fără precedent”.
De ce dorește China o monedă digitală?
Fan Yifei, guvernator adjunct al băncii centrale chineze, a explicat într-un articol din aprilie 2020, în presa de știri sponsorizată de stat, Yicai Global, că banii fizici sunt scumpi de tipărit și întreținut, ușor de contrafăcut, iar anonimatul său înseamnă că poate fi folosit în scopuri ilicite. . Yuanul digital ar depăși aceste probleme.
Există motive să credem că reducerea anonimatului numerarului este principala forță motrice din spatele proiectului. La urma urmei, Partidul Comunist Chinez, care controlează guvernul într-un regim necontestat, a construit cel mai extins stat de supraveghere din lume .
Yao Qian, fost director al institutului de monedă digitală de la PBoC, a declarat în luna mai că nu era intenția băncii să respecte toate tranzacțiile în timp real.
Dar guvernul chinez a desfășurat milioane de camere de recunoaștere facială în toată țara pentru a urmări orice și chiar pentru a pedepsi infracțiunile minore, cum ar fi mersul pe jos . Un yuan digital s-ar putea încadra fără probleme în această infrastructură de supraveghere; portofelul digital al jaywalker-ului ar putea fi încărcat imediat, de exemplu.
Și fostul consilier adjunct american pentru securitate națională Matt Pottinger a subliniat că yuanul digital ar putea fi folosit pentru a lua măsuri de represalii împotriva companiilor și persoanelor care critică Beijingul. "Această monedă poate fi oprită ca un comutator de lumină", a declarat Pottinger pentru Bloomberg în aprilie 2021, menționând că guvernul chinez ar putea bloca tranzacțiile către portofelele unei companii și le poate elimina din aplicațiile digitale de yuani.
Care sunt diferențele dintre Bitcoin și yuanul digital?
China a sugerat în repetate rânduri că încorporează multe dintre cuvintele cheie asociate blockchain-ului în yuanul digital. Dar, în mod clar, descentralizarea nu este unul dintre cuvintele de pe listă.
Bitcoin și yuanul digital facilitează plata digitală peer-to-peer. Este singura similitudine, într-adevăr.
Bitcoin este capabil să facă acest lucru, deoarece este construit pe un blockchain și elimină problema cheltuielilor duble , iar yuanul digital poate face acest lucru deoarece funcționează mai mult ca numerar direct și mai puțin ca transferuri de bani digitale conectate la bancă.
Este o mare problemă, deoarece 84% din populația chineză folosește deja un portofel mobil - în comparație, doar 41% dintre americani folosesc unul ca Apple Wallet.
În China, WeChat Pay și Alipay reprezintă aproximativ 90% din piața de plăți mobile de 35 trilioane de dolari din țară, potrivit Bloomberg Intelligence . Dar aceste portofele trebuie să fie legate de intermediari financiari privați, cum ar fi băncile. Yuanul digital schimbă acest lucru.
Bitcoin este descentralizat, fără autoritate centrală.
Ce înseamnă yuanul digital pentru Bitcoin?
Bitcoin nu a fost niciodată adoptat ca mijloc de schimb în China, unde tranzacționarea sa a fost, de asemenea, sever restricționată din 2017 . Deci, nu există prea multe schimbări pe acest front.
Dar, datorită energiei electrice ieftine, China a găzduit istoric cea mai mare pondere globală de mineri Bitcoin - până la 75,5% în septembrie 2019 .
În mai 2021, guvernul chinez a spus că trebuie să combată mineritul și tranzacționarea Bitcoin pentru a „preveni și controla riscurile financiare”. Această justificare se potrivește, de asemenea, fără probleme cu obiectivele mai largi din spatele yuanului digital, desigur.
Ponderea globală a minerilor chinezi a scăzut deja până la 46% în aprilie 2021 , semnalând că procesul era în desfășurare înainte ca represiunea guvernului să înceapă cu seriozitate. Cu provinciile chineze, inclusiv Yunnan , Anhui și Qinghai, care interzic exploatarea Bitcoin (se presupune că efortul de a reduce emisiile de carbon ale Chinei), începând din iunie 2021, aproape toate activitățile miniere din țară au intrat offline, potrivit unui analist minier .
Represiunea a văzut, de asemenea, Banca Centrală a Chinei emițând un edict către platformele de plăți și băncile pentru a înceta activitățile de criptomonedă, în timp ce instituțiile au fost instruiți să oprească deservirea schimburilor criptografice și a platformelor de tip over-the-counter (OTC).
Dar, datorită caracteristicilor de bază precum imuabilitatea și descentralizarea, Bitcoin este în mare parte rezistent la cenzură . Chiar dacă recenta reducere chineză a trimis rata de hash a Bitcoin în scădere (împreună cu prețul său ), efectele sunt probabil temporare. Minerii chinezi se mută rapid în locuri noi , în timp ce rata de hash Bitcoin a început încet să se recupereze .
Dar poate că nu contează atât concurența de acasă. China poate căuta, de asemenea, să abordeze Bitcoin pe un alt front - într-o competiție pentru a bate dolarul SUA și a deveni următoarea monedă de rezervă globală .
China a negat astfel de ambiții. Dar raportul său din iulie 2021 a declarat că PBoC va investi în continuare în încercări de plăți transfrontaliere pentru a promova yuanul digital la nivel global.
Între timp, Bitcoin ar putea avea un drum lung de parcurs înainte să poată avea șansa de a provoca dolarul ca monedă de rezervă globală a lumii - dar se vede că va adopta o creștere. Micul stat El Salvador a adoptat recent Bitcoin ca mijloc legal de plată , devenind astfel prima țară care a făcut acest lucru.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.