10 mii de cazuri de COVID-19 pe zi este scenariul sumbru de care ne temem cu toţii, dar pe care nu îl mai putem evita, spun medicii. Specialiştii se aşteaptă ca numărul infectărilor să explodeze luna viitoare, şi îngrijorător este că în multe spitale, nu mai sunt deja paturi libere la terapie intensiva.
13 septembrie 2020: 1.100 de români erau diagnosticaţi cu Sars Cov 2. Acum, un an mai târziu, numărul cazurilor zilnice aproape s a dublat. Valul patru e mult mai periculos, spun specialiştii.
Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș: 8 din 10 pacienti care se interneaza sunt cu forma severa si au nevoie si de oxigen. Cel putin 30-40% in plus de la o saptamana la alta, este evident ca si consumul de oxigen este pe masura.
Sunt peste 5.000 de pacienţi internaţi în spitalele COVID din toată ţara, iar în secţiile de Terapie Intensivă, acolo unde se află mai bine de 600 de bolnavi, situaţia e deja critică.
8 din 10 pacienţi sunt în stare gravă
Cpt. Oana Stancu, șef secție Boli Infecțioase, spital militar de campanie: Cel mai tanar pacient este un pacient de 20 de ani, nevaccinat si neimunizat prin boala, care acum prezinta o formă severă, stabil, insa asta ar trebui sa traga un semnal de alarmă mai ales cu debutul scolii si mai ales in randul adolescentilor. Simin Florescu, manager spital Victor Babeş din Bucureşti: De regula, parinti si copii mici sunt cei care vin in grupuri. Se inmultesc pentru ca vara au circulat peste tot si incepe si scoala.
Medicii se aşteaptă ca numărul cazurilor să se dubleze până la sfârşitul lunii septembrie, iar vârful să fie atins luna viitoare.
Simin Florescu, manager spital Victor Babeş din Bucureşti: Va fi mai devreme cresterea decat ne asteptam. 26,06 Pe la jumatatea lui octombrie, in a doua jumatate a lunii octombrie, o sa fie un maxim de cazuri.
Specialiştii se tem de o nouă criză a paturilor la ATI. În Timiș sunt acum doar 37 de locuri la terapie intensivă, în primăvară erau 77.
Iulia Pop, reporter Observator: "Spitalul militar de campanie din timisoara a fost reoperationalizat. In conditii ideale aici vor fi disponibile 10 paturi de ATI. Ca sa faca fata trebuie detasate cadre medicale de la spitalele din timisoara. Pentru moment lipsa personalului este principala problema cu care se confrunta sistemul".
În total, enevoie de 16 medici la spitalul militar din Timişoara. Voci din rândul cadrelor medicale spun că o parte din personal nu mai vrea să se întoarcă să lucreze într-un spital Covid, după încetarea detaşărilor.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.