Vicepremierul Dan Barna a anunțat luni seară, într-o conferință de presă, că miniștrii USR PLUS se retrag din Cabinetul Florin Cîțu. USR PLUS mai deține, după revocarea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției, cinci ministere și portofoliul de vicepremier.
Concret, se retrag din Guvern ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, ministrul cercetării inovării și digitalizării, Ciprian Teleman, și ministrul economiei, Claudiu Năsui, alături de vicepremierul Dan Barna.
Demisia miniștrilor USR PLUS a fost anunțată la finalul ședinței Biroului Naţional al formațiunii.
Florin Cîțu a dinamitat conștient și perfect responsabil această coaliție, cu bună știință și cinism. Florin Cîțu nu mai poate să fie premier și din acest motiv miniștrii USR PLUS se retrag din Cabinetul Florin Cîțu. Ne prezentăm demisiile. Mâine dimineață, la prima oră, premierul va avea demisiile noastre pe birou, astfel încât să deblocăm această criză.
Dan Barna a calificat drept „un abuz grotesc care aruncă România în beciurile pseudo-democrației” faptul că echipa lui Florin Cîțu a susținut că anumite semnături din moțiune „nu corespund”.
În opinia lui Dan Barna, în acest moment există două variante.
„Fie PNL acceptă că USR PLUS este un partener serios și responsabil pentru dezvoltare și atunci putem, în câteva zile cu un nou premier, să mergem mai departe. Fie PNL decide să funcționeze pe mecanismul USL. Am văzut astăzi că Florin Cîțu a decis să-l atragă în echipa câștigătoare pe Marcel Ciolacu”, a mai spus Dan Barna, adăugând că orice moțiune ulterioară, dacă votul pentru cea depusă deja nu va avea loc, va avea susținerea USR PLUS „cât timp este adresată înlocuirii premierului Florin Cîțu”.
La rândul său, Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS, a precizat pe Facebook, luni seară, că decizia ca miniștrii formațiunii să demisioneze este una corectă.
„Anunțul miniștrilor USR PLUS că demisionează este cel corect în situația în care PNL și PSD blochează moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS. Noi nu mimăm democrația. Apărăm reformele și țara de hoție cu orice preț. Și nu ne cumpără nimeni cu funcții și privilegii!”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.
Dan Barna a mai anunțat luni seară că el și Dacian Cioloș au fost invitați, marți, de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, unde vor discuta despre criza guvernamentală.
„Președintele Klaus Iohannis nu și-a exercitat până astăzi rolul de mediator. Au trecut multe zile în care ar fi avut ocazia să o facă”, a precizat Barna, referindu-se la întâlnirea de astăzi dintre președinte și premierul Florin Cîțu.
Barna anunțase încă de vineri că miniștrii USR PLUS își vor prezenta demisiile „la începutul săptămânii”, el plecând de altfel încă de atunci din Palatul Victoria cu obiectele personale pe care le avea în birou.
„Nu s-a discutat despre asta (în ședința de coaliție – n.r.), dar evident că la începutul săptămânii viitoare ne vom da demisiile, odată ce moțiunea de cenzură a fost depusă”, a spus Dan Barna vineri seara, într-o declarație de presă susținută în Parlament.
Declarațiile au venit la scurt timp, după ce în cadrul ședinței de coaliție nu s-a ajuns la niciun consens. Și copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a spus același lucru, vineri seară, că luni, cei cinci miniștri ai USR PLUS își vor depune mandatele.
„Am convenit în această seară că la începutul săptămânii viitoare, cel mai probabil luni, se vor retrage. Ei au început să-și pregătească lucrurile, nu pot să plece așa, pe nepusă masă. Au început niște proiecte, au responsabilități, au început să le pună în ordine și luni vor fi pregătiți să se retragă. Este evident, din moment ce noi am depus o moțiune de cenzură împotriva acestui guvern”, a declarat Dacian Cioloș, vineri seara.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.