de Corneliu BRAN
• Din cele 4 licee, doar la Colegiul „Mihai Eminescu” nu s-au completat toate locurile!
Marți, 7 septembrie, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Petroșani a avut loc o ședință pe tema deschiderii noului an școlar, cu participarea tuturor directorilor de unități școlare din localitate.
Din cauza valului 4 al pandemiei, nu va mai avea loc festivitatea comună de deschidere a școlilor în Parcul „Schreter”
Convocarea la această întâlnire de lucru a fost făcută de către primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, care a dorit astfel să afle cum sunt pregătite activitățile din prima zi de școală la Petroșani și dacă directorii de unități școlare mai au rămase mari probleme nerezolvate până luni, 13 septembrie, când va suna primul clopoțel.
Din discuțiile rezultate în sală și din ceea ce a avut de transmis edilul șef petroșenean la ședință, rezultă că noutatea acestui început de an școlar va fi aceea că festivitatea de deschidere nu va mai avea loc așa cum ne-am obișnuit cu toții până în 2019, în Parcul Central „Carol Schreter”, ci la fiecare școală în parte, la ore diferite, stabilite după un program, astfel încât Tiberiu Iacob-Ridzi să poată ajunge să le vorbească copiilor, profesorilor și părinților prezenți. Doar anul 2020 nu a adus nicio festivitate de deschidere, se știe, din cauza cazurilor multe de COVID-19.
„Sunt de evitat aglomerările”. Timp redus pentru festivități
De asemenea, primarul le-a cerut directorilor de școli ca aceste festivități să fie scurtate față de anii anteriori la maximum o oră, iar măsurile sanitare să fie respectate. „Nu vrem aglomerări și astfel de probleme, mai ales la clasele mici, 0-V, sau la clasa a IX-a, acolo unde de obicei în prima zi de școală vin elevii însoțiți și de părinți sau bunici. Sunt de evitat aglomerările și trebuie respectate măsurile sanitare”, a subliniat, printre altele, primarul Petroșaniului.
Școlile și-au rezolvat în vacanța de vară marile probleme (acolo unde au fost)…
În a doua parte a discuțiilor, Tiberiu Iacob-Ridzi a cerut directorilor de școli să-l informeze dacă la unitățile școlare de pe raza municipiului mai există probleme mari. Aceștia i-au transmis că problemele mari au fost rezolvate în vacanța de vară, unele și cu sprijinul primăriei, inclusiv igienizările, astfel că de-acum până sâmbătă mai sunt de efectuat doar mici retușuri administrative, astfel încât de luni școala să înceapă pentru dascăli și elevi în cele mai bune condiții.
„Am început săptămâna aceasta să cosim iarba și să facem curățenie în curtea școlilor și în zonele adiacente acestora. Cei de la DADPP au un orar bine stabilit, știu ce au de făcut și unde să acționeze în acest sens. Dacă mai sunt probleme legate de acest lucru, vă rog să îmi spuneți”, a mai subliniat Tiberiu Iacob-Ridzi.
Locurile claselor de liceu și de grădiniță sunt ocupate și anul acesta de elevi
În continuare primarul a dorit să afle care este situația înscrierilor la grădinițe. I s-a răspuns că situația, statistic, este foarte bună și că sunt foarte mulți copii înscriși anul acesta. La fel a venit răspunsul și când primarul a întrebat de elevii înscriși la liceu, toți directorii celor patru licee menționând că locurile au fost ocupate. Mai puțin o clasă de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, unde, la una dintre clase sunt înscriși doar 19 elevi. „Dar se poate funcționa liniștit cu 19 elevi, nu-i nicio problemă”, a menționat directorul Alexandru Lăutaru. O veste bună dată de cel reîntors de la Baru, fost inspector general al învățământului hunedorean, celorlalte instituții de învățământ din Petroșani, care vor putea funcționa „liniștit” și dacă nu se completează clasele cu numărul stabilit de elevi. E interesant cum un colegiu ca „Mihai Eminescu”, care a cerut cu vehemență mai multe clase, nu a reușit să convingă cu oferta sa educațională un număr suficient de elevi, după ce i s-au oferit mai multe clase.
O ședință tehnică constructivă
Una peste alta, ca să încheiem, o ședință tehnică benefică procesului educațional local, constructivă, care e bine să se desfășoare nu doar la început de an școlar. De altfel la Petroșani, din câte ne aducem aminte, regula e ca Executivul să se întâlnească cu directorii de unități școlare o dată la 3-4 luni, astfel încât primarul și cei din primărie să afle „față-n față” cu aceștia care sunt problemele și ce ar trebui făcut. Din câte știm și am scris, chiar și în 2020, când școala era închisă din cauza pandemiei și existau restricții, astfel de ședințe au fost ținute on-line.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.