Românii vor avea acces online la datele lor medicale complete. Vor putea astfel să găsească istoricul terapiilor şi chiar să îşi urmărească singuri tratamentele. Totul va fi posibil printr-o platformă informatică uriaşă, ce urmază să fie dezvoltată cu fonduri europene. Sistemul va cuprinde şi registre electronice pentru mai bine de 100 de boli. Şi nu se va bloca, dau asigurări oficialii. Sistemul informatic de la CNAS cedează de multe ori şi pune în dificultate pacienţii şi medicii. Chiar şi astăzi a dat erori.
Peste 67 de milioane de lei, din care 57 de milioane de la Uniunea Europeană, vor fi investiţi în viitorul sistem informatic pentru registrele de sănătate. Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea pentru Digitalizarea României vor să strângă în noua platformă date despre mai mult de 100 de boli, dar şi despre milioanele de pacienţi.
OCTAVIAN OPREA, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României: "Cetăţenii vor avea acces în mod securizat la registrele electronice şi îşi vor putea urmări singuri tratamentele şi istoricul medical. Va putea fi accesată după ce cetăţeanul român se va identifica prin plaforma software centralizată pentru identificare digitală. Ne vom asigura de faptul că această platformă nu se va bloca".
Gl. SORIN BĂLAN director, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: "Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a mărit substanţial capacitatea centrelor de date".
Şi medicii vor avea acces la datele medicale din sistem, cu acordul pacienţilor. Astfel, vor obţine o imagine cât mai clară a evoluţiei bolnavului.
Registrele vor fi interconectate cu evidenţele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Prof. dr. VIOREL JINGA, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti: "E nevoie de acel dosar al pacientului pe care să-l utilizăm pentru a optimiza managementul acestora, dar şi a utiliza datele în cercetarea medicală, pentru a lua decizii cât mai corecte pentru sănătatea populaţiei".
ANDRA MIGIU, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: "Este un mecanism prin care putem să creştem eficienţa cheltuirii banilor publici prin care ne asigurăm că creştem accesul la sănătate. Ne vor permite o predictibilitate mai bună a cheltuielilor".
În România, lipsesc datele despre numărul de pacienţi cu diferite boli, foarte importante pentru alocarea de fonduri. Sunt numai câteva registre, fără acoperire naţională.
Dr. CARMEN UNGUREAN, expert, Institutul Naţional de Sănătate Publică: "Cât de greu este în acest moment să estimăm numărul de pacienţi care ar putea beneficia de noi molecule şi de noi terapii. Un rol fundamental al registrelor de boală e de a fundamenta decizia în sănătate. Vor permite şi evaluarea serviciului medical din punct de vedere al dotărilor, tipurilor de servicii, din punct de vedere al resurselor materiale şi umane".
ADRIAN GHEORGHE preşedintele CNAS: "Este aproape imposibil să iei decizii bune cu resurse limitate fără date. (31.55) Nu puţine sunt situaţiile în care, pentru acelaşi indicator, diferite instituţii au pur şi simplu valori diferite sau interpretări diferite, ceea ce blochează deciziile".
Oficialii speră că nu vor fi probleme la licitaţia prin care va fi desemnat dezvoltatorul sistemului IT, astfel încât proiectul să fie implementat până la finalul anului 2023.
Între timp, ar urma să fie introdusă şi cartea electronică de identitate, care va include şi datele de pe actualul card de sănătate.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.