Slider

Dem Rădulescu, una din legendele Olteniei

0

Dem Rădulescu este una din legendele Olteniei. S-a născut la 21 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea. A murit în 17 septembrie 2000, la București. Așadar, luna trecută ar fi împlinit 90 de ani. La 69 de ani, însă, ne-a părăsit.

Cine nu își amintește de vocea lui incofundabilă? Sau de escrocul optimist Gogu Steriade din faimoasa serie BD? Este rolul care l-a făcut iubit de toți românii. De Motanul Dănilă din „Veronica” vă mai amintiți? Milioane de copii români erau încântați de rolul lui din acest film. Născut la Râmnicu Vâlcea, a ajuns la București, unde a devenit actor. În tinerețe, a făcut box. A rămas celebru prin porecla „Bibanul”. A fost Farfuridi în „O scrisoare pierdută”, Toderaș în „Primăvara Bobocilor”. Românii îl mai știu și de la programele radio-tv de Revelion, unde dădea viață unor personaje în scenete și cuplete umoristice, de la „Ora veselă”, difuzată la Radio România.

Dem Rădulescu, un rege al comediei românești

Dem Rădulescu a fost un maestru al comediei, al scenei și al umorului românesc. A interpretat roluri alături de Jean Constantin, Draga Olteanu Matei, Tamara Buciuceanu, Ștefan Mihăilescu Brăila, Stela Popescu, Vasilica Tastaman etc. Scenetele TV și Radio care îl aveau în prim plan adunau românii cu milioanele în fața radioului sau televizorului.

Știa mereu să valorifice umorul de situație, de limbaj. Atrăgea atenția indiferent dacă era în rol principal sau secundar. Viața lui nu a fost ușoară. Amintirile lui din anii războiului, ai instaurării puterii populare redau dramatismul vremurilor trăite.

Dem Rădulescu a plecat dintre noi la o vârstă la care mai avea multe de oferit teatrului și filmului. Își amintea mereu cu evlavie și venerație de maeștrii săi. Cerea mereu seriozitate dar era conștient că nu o putea găsi mereu.

Dacă urmărim interviul dat la „Profesioniștii” Eugeniei Vodă, vedem ce filosofie de viață avea acest titan al filmului și teatrului românesc. La rândul său, a creat generații întregi de actori ca profesor universitar la IATC. A dorit să fie un model pentru mileniul III, mileniu, pe care, din păcate, nu l-a mai apucat, fiindcă a plecat dintre noi în ultima toamnă a mileniului II.

A plecat dintre noi cu regretul că nu a putut face un film în care să reunească marile valori ale filmului românesc într-o creație al cărei scenariu îl scrisese și pe care dorea să o regizeze personal. Îi lipseau banii, pe care responsabilii cinematografiei de atunci nu i-au alocat.


Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo