Slider

Medicii din Iași, apel disperat pentru oxigen. După ce au...

0


Medicii din Iași, apel disperat pentru oxigen. După ce au anunțat că mai au stoc pentru cinci ore, au primit rezerve suficiente până mâine

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu, a anunțat duminică dimineacă că spitalul urmează să rămână fără oxigen în câteva ore. El a spus că, dacă nu se găsește o soluție, cadrele medicale vor fi nevoite să administreze pacienților oxigen medical, o soluție față de care are rezerve, deoarece „am fost instruit la școală să folosesc oxigen medicinal, nu tehnic”.

UPDATE ora 16.17: Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și cel de Pneumoftiziologie din Iași urmează să primească 50 de butelii de oxigen medical, cantitate care va asigura tratamentul pacienților doar până luni, 1 noiembrie, a transmis DSP Iași, într-un comunicat de presă.

„Pentru luni, 1 noiembrie, avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Județean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecțioase Iași, 50 de butelii de oxigen. Mulțumim conducerii Spitalului Județean Suceava și Domnilor Prefecți ai celor două județe, Iași și Suceava, pentru implicarea, în rezolvarea acestei crize”, se arată în comunicatul transmis, duminică, de DSP Iași.

Tuburile cu oxigen de la Suceava vor ajunge la spitalul din Iași duminică seara. Pe lângă tunurile trimise de la Suceava, și Spitalul din Roman a anunțat că va trimite 5 tuburi.

Totodată, DSP Iași a transmis că o altă soluție pentru rezolvarea crizei oxigenului medical este furnizarea a 12 tuburi de oxigen medical livrate zilnic de către Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iași.

Știrea inițială: „În momentul de față, din nefericire, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași mai aveam stocuri de oxigen pentru cinci ore. Ulterior, vom fi nevoiți să folosim oxigen tehnic astfel încât pacienții să poată să beneficieze de acest tratament. Am semnalat aceste neajunsuri începând din această dimineață. Dorim să găsim o rezolvare, în continuare vrem ca pacienții să beneficieze de îngrijire medicală corespunzătoare”, a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, într-o declarație pentru presă. În spital sunt internați, în prezent, peste 200 de pacienți cu COVID, iar cei mai mulți dintre ei au nevoie de oxigen.

Într-un mesaj făcut public de reprezentanții spitalului, un inginer de la stația de oxigen a unității medicale acuză furnizorul de oxigen medicinal Linde că nu onorează comenzile și că nu răspund la solicitările urgente ale spitalelor. „În 4 ore rămânem fără oxigen medicinal, este mașina ISU la Galați și ni se trimit din 8 paleți promiși 5-6 maxim”, a anunțat inginerul.

Medicii din Iași, apel disperat pentru oxigen. După ce au anunțat că mai au stoc pentru cinci ore, au primit rezerve suficiente până mâine

Potrivit managerului, Spitalul de Boli Infecțioase are lansată comanda de 870 de tuburi de oxigen, din care au venit doar 120. În aceeași situație se află și Spitalul Sfântul Spiridon și Pneumoftiziologie.

„Situația este aceeași ca cea de la Infecțioase avem o stație comună. Așteptăm o mașină cu butelii de oxigen, nu se poate să trăim așa de fiecare dată, sper să se rezolve. Am avut situații similare pentru că niciodată nu livrează cât comandăm”, a declarat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi pentru ziarul Libertatea.

Acesta spune că firma care distribuie gazul nu a livrat niciodată cantitatea cerută, mai ales că în ultimele luni cantitatea de oxigen pentru pacienții Covid a crescut.

„Am avut vârfuri de consum și de 115 metri cubi pe oră, în condițiile în care o stație este construită să furnizeze 40. Nu ne jucăm cu viețile oamenilor. Fiecare trebuie să-și facă treaba așa cum și noi ne facem treaba din punct de vedere medical și furnizorii noștri cu care avem un contract, cărora le facem comenzi ar trebui să-și onoreze aceste comenzi și să înțeleagă că este o situație specială și să ne gândim în fiecare săptămână oare o să ne aducă cantitatea de oxigen cerută? Nu știu cât se mai poate întinde acest elastic subțire al spitalelor care lucrează cu stații de oxigen care lucrează non-stop”, a mai spus managerul de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi.

Managerul spitalului: Vom fi nevoiți să folosim oxigen tehnic și nu am mai făcut-o până acum

La rândul său, Florin Roșu, managerul de la Spitalul de Boli Infecțioase a spus că în situația în care nu se asigură stocurile de oxigen, medicii vor fi nevoiți să folosească oxigen tehnic. Întrebat care sunt dezavantajele folosirii acestui oxigen, managerul a răspuns:

„Eu în cadrul Universității de Medicină și Farmacie am fost învățat să folosesc la pacient oxigen medicinal. Oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, cum ar fi sudura. Nu am de unde să știu. Până în momentul de față, spitalul a depus toate eforturile prin toată echipa tehnică astfel încât să nu existe atât în cadrul spitalului de pe strada Octav Botez, cât și la Lețcani din punct de vedere al medicamentației, dar și oxigenului, dar dacă vom ajunge în această situație vom fi nevoiți, conform unei circulare care ne spune să folosim oxigen tehnic”, a spus managerul Florin Roșu.

Managerul a mai precizat că i-a contact pe șeful DSP Iași și pe Raed Arafat, șeful DSU, pentru a încerca să găsesască cât mai repede soluții. Libertatea a încercat să ia legătura cu reprezentanții Linde România, însă aceștia nu au răspuns încă solicitărilor.


Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.Cititi aici articolul original.
October 31, 2021 at 11:10PM
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo