FBI: O substație electrică din SUA a fost atacată cu o dronă anul trecut / Raportul structurilor antitero americane vine pe fondul discuțiilor europene despre scenariul unui blackout
Un raport realizat de serviciile americane de informații arată că anul trecut a fost folosită o dronă în încercarea de a dezactiva o substație electrică din Pennsylvania, în primul atac cunoscut de acest gen.
O substație electrică din SUA a fost atacată cu o dronă anul trecut
O dronă modificată pentru consumatori a fost utilizată într-un atac asupra unei substații electrice din SUA. Incidentul a avut loc în 2020, arată raportul FBI (Departamentul pentru securitate internă și Centrul național de luptă antitero), potrivit News Scientist.
Raportul respectiv a fost distribuit în rândul aparatului american de siguranță națională și scoate în lumină incidentul din Pennsylvania drept primul atac cunoscut de acest fel. Locația nu a fost dezvăluită cu exactitate, însă autoritățile au precizat că drona s-a prăbușit fără a provoca pagube.
Drona fusese modificată și avea o sârmă de cupru care ar fi putut provoca un scurtcircuit sau alte defecțiuni și chiar incendii dacă ar fi intrat în contact cu echipamentele de înaltă tensiune.
Din punct de vedere conceptual, dispozitivul este similar cu așa-numitele „blackout bombs” („bombe” de tip pene de curent) pe care le folosesc Forțele aeriene americane și care nu sunt prevăzute cu explozibili efective, ci împrăștie mase de filamente conductoare peste echipamentele electrice. În anul 1999, în timpul războiului din Kosovo, aceste așa-zise „blackout bombs” reușeau să oprească 70% din capacitatea de generare a energiei electrice a Serbiei.
În general, substațiile electrice sunt protejate de garduri și de alte tipuri de bariere, însă acestea s-ar putea dovedi a fi insuficiente în fața unei drone, a explicat Zak Kallenborn de la Consorțiul național american pentru studierea terorismului și a răspunsului la terorism.
Raportul FBI vine pe fondul discuțiilor europene despre scenariul unui blackout
În ultimele zile s-a discutat intens despre scenariul unui blackout masiv în Europa. Totul a început când ministrul austriac al Apărării a îndemnat oamenii să se pregătească pentru situații excepționale, lansând chiar și un ghid de supraviețuire în acest sens. La rândul ei, televiziunea austriacă de stat a difuzat un material referitor la un experiment public de reflecție despre blackout care are în centru următorul scenariu: „Nimic nu mai funcționează. Șapte zile fără energie electrică”.
Problema a fost abordată și de instituțiile din Germania.
Scenariul unui blackout a venit la rândul său într-un context european agitat de criza energetică. Sectorul resimte tot mai multă presiune, inclusiv ca urmare a obiectivelor de tranziție verde, care ar fi jucat un rol important în creșterea prețurilor la energie, potrivit premierului ceh Andrej Babis.
Părerile despre scenariului unui blackout european au fost diverse, însă în orice caz informația a făcut înconjurul presei internaționale.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.Cititi aici articolul original.
November 06, 2021 at 10:58PM
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.