Slider

În ce alimente se găsește vitamina D, care ajută sistemul imunitar să lupte cu COVID-19

0

Vitamina D are multe roluri pentru organismul uman. Protejează organismul de afecțiunile respiratorii, tuse, nas înfundat, secreții nazale și îmbunătățește răspunsul imun al corpului în cazul unui contact cu un virus, chiar și COVID-19. În lipsa soarelui, care determină corpul să producă vitamina D, ea poate fi suplimentată prin alimente.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Vitamina D3 este vitală și pentru absortia și fixarea calciului și a fosforului în organism. Practic ajută la întărirea sistemului osos. Din punct de vedere terapeutic, vitaminele D sunt necesare pentru resorbția calciului și fosforului din tubul digestiv. Altfel spus, carență de vitamina D generează rahitism și probleme dentare. Ea este indicată în decalcifiere, în sarcina, spasmofilie și tetanie, consolidarea fracturilor, profilaxia și tratamentul rahitismului etc.

Medicii spun că necesarul de vitamina D se poate obține, în cazul persoanelor caucaziene, prin expunerea mâinilor, feței, brațelor sau picioarelor la soare timp de maxim 30 minute între orele 09:00 – 11:00 și 16:00 – 18:00 cel puțin de două ori pe săptămână.

Poți să introduci în alimentația ta, preventiv, alimente bogate în vitamina D, pentru a fi sigur că în organismul tău se află și surse de vitamina D, mai ales atunci când vremea de afară nu ne permite să o primim de la Soare. Astfel de produse recomandate de nutriționiști sunt:

  • Cod
  • Somon – Este o sursă bună de a obține vitamina D. Peștele gras sau în conservă este ideal. Somonul este cel mai cunoscut din acești pești.
  • Ton
  • Sardine
  • Ficat
  • Carne de vită
  • Brânză – orice fel de brânză este o sursă excelentă pentru a obține vitamina D. Consumul regulat aduce și vitaminele A, K sau E.
  • Lapte și iaurt – ajută și la îmbunătățirea duncționării sistemului imunitar, iar datorită probioticelor, bacteriile bune, ne putem bucura de o floră intestinală sănătoasă și o digestie echilibrată.
  • Cereale fortificate
  • Portocale
  • Anumite tipuri de ciuperci
  • Gălbenuș de ou
  • Carnea de porc – dacă nu ești fan pește, iată că îți poți lua vitamina D și din carnea de porc. Aceasta trebuie să fie una slabă, fără grăsimi.

“Recomand introducerea alimentelor bogate în vitamina D pentru o stare optimă de sănătate. Vitamina D este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului osteoarticular şi este implicată în multiple procese metabolice. Aceasta este indispensabilă pentru absorbţia calciului în organism. Carenţa poate sta la baza unor forme severe de dezechilibru fosofocalcic, cu manifestări musculoscheletale importante”,a spus nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru redactia.ro.

Inclusiv documentele oficiale ale Ministerului sănătății despre vitamina D la adulți arată cât de importantă este, de fapt, această vitamină pentru corpul nostru. De exemplu, dacă cei mici nu au destulă vitamina D, pot suferi de rahitism.

„Vitamina D activă promovează absorbția calciului din intestin și menține concentrații serice adecvate de calciu și fosfat pentru a permite mineralizarea normală a osului și pentru a preveni tetanica hipocalcemică. Este, de asemenea, necesar pentru creșterea și remodelarea oaselor. În absența unor nivele adecvate de vitamina D, apar deformări osoase cu alterarea creșterii și dezvoltării scheletale la copii (rahitismul carențial) sau scaderea gradului de mineralizare osoasă cu dureri și fragilitatea acestora la adulți (osteomalacie). Prin creșterea reactivă a parathormonului endogen, deficitul de vitamină D duce la hiperparatiroidism secundar cu creșterea rezorbției osoase care contribuie la osteoporoză”, arată Ministerul Sănătății.

Numeroase studii recomandă ca pentru prevenirea infecției cu COVID-19 să mărim aportul de vitamina D.

Citește și:

Ce vitamine sunt eficiente pentru a ne feri de COVID-19 și de gripă, în sezonul rece

Studiu: 4 din 5 pacienţi care suferă de COVID-19 au lipsă de vitamina D. Lipsa acestei vitamine crește și rata mortalității

Legătura strânsă dintre cele mai frecvente boli și lipsa vitaminelor din corp. Lista deficientelor nutriționale care îți pot pune viața în pericol



Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo