Arheologii au descoperit camera unui mormânt mare din secolul al VI-lea î.e.n. în apropierea fortăreței Heuneburg din Epoca fierului, situată în prezent în Herbertingen, sudul Germaniei. În interiorul încăperii mortuare a fost găsită o comoară care cuprinde inclusiv bijuterii din aur.
Camera funerară din lemn se afla în centrul unei movile de înmormântare celtice timpurii pe care arheologii o explorează încă de anul trecut.
Săpăturile au scos la iveală lemnul camerei de înmormântare, iar în interiorul ei au fost găsite câteva bunuri funerare de lux, precum o broșă de chihlimbar sau mărgele tubulare din aur cu striații. Totodată, o piesă din bronz găsită cu fragmente de lemn încă atașate ar fi putut face parte dintr-un car.
Arheologii au găsit, de asemenea, rămășițe parțial conservate de materiale organice, care nu sunt la fel de strălucitoare precum bijuteriile din aur, dar sunt de o importanță arheologică imensă și sunt extrem de fragile. Câțiva ani de secetă au deteriorat deja aceste comori care au supraviețuit mileniilor în solul înundat din câmpia Dunării.
Întreaga cameră funerară, mutată cu ajutorul macaralelor
Pentru a preveni deteriorarea rapidă ulterioară a rămășițelor organice, inclusiv a lemnului camerei și a altor piese de lemn care ar fi putut face parte dintr-o căruță sau un car și pentru a excava conținutul mormântului în condiții controlate, întreaga cameră a fost scoasă în bloc.
Blocul de sol uriaș cântărește 80 de tone și măsoară opt pe șase metri, potrivit The History Blog.
A fost nevoie de două macarale pentru a fi ridicat și transportat la laboratorul Biroului de Stat pentru Conservarea Monumentelor (LAD) din Stuttgart.
O altă cameră funerară masivă din secolul al VI-lea î.e.n. a fost descoperită în 2010 la aproape 100 de metri de acest sit. Și aceea a fost scoasă tot în bloc, având aproximativ aceleași dimensiuni.
Cercetările de laborator au arătat că aparținea unei femei din elita celtică, care a fost supranumită prințesa de Bettelbühl. A fost îngropată cu obiecte foarte asemănătoare – o broșă de chihlimbar și mărgele de aur tubulare cu nervuri identice.
Descoperirea mormintelor celtice, o miză importantă pentru istorici
Aceste descoperiri au generat o serie de întrebări pentru arheologi, care speră să răspundă la ele în următorii ani. „Vrem să aflăm cine sunt aceste persoane îngropate splendid și cum au relaționat între ele. Presupunem că sunt membri strâns înrudiți ai familiilor politice care au trăit în jurul anului 600 î.Hr. Erau responsabili de Heuneburg”, a afirmat managerul de proiect și arheologul regional prof. Dr. Dirk Krausse.
Heuneburg este o fortificație preistorică lângă râul Dunăre în Hundersingen, lângă Herbertingen, între Ulm și Sigmaringen, Baden-Württemberg, în sudul Germaniei, aproape de granițele moderne cu Elveția și Austria.
Din 2019, Biroul de Stat pentru Conservarea Monumentelor (LAD) din Consiliul Regional Stuttgart investighează o movilă celtică timpurie mare din zona Bettelbuhl, în câmpia Dunării de sub Heuneburg.
Camera funerară și obiectele vor fi investigate în următorii câțiva ani de către arheologi, restauratori și oameni de știință ai LAD sub conducerea prof. dr. Dirk Krausse, care va folosi cele mai moderne metode științifice pentru a scoate la iveală detalii despre istoria și cultura primilor celți din secolele VII-V î.Hr.
Vă recomandăm să citiți și:
Comoară celtică, descoperită cu detectorul de metale într-o comună doljeană
Enigmaticul și celebrul Disc ceresc de la Nebra ar putea fi altceva în realitate
Un artefact creștin unic, vechi de 1.400 de ani, descoperit într-un vechi fort roman
Articolul Descoperirea unui mormânt celtic în câmpia Dunării a scos la iveală o comoară apare prima dată în Descopera.ro.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.